Bättre än någonsin vid åttonde årgången med kusinerna

Strålande sol, sommarstämning och starka röster. Den traditionella konserten i St Anna kyrka låter bättre än någonsin det åttonde året, tycker NT:s recensent Sandra Wall.

23 juli 2014 01:51

Att besöka kyrkokonserter är ett underskattat nöje i högsommarvärmen. En av de mest kända i Östergötland är sommarkonserten i St Anna, med kusinerna Peter Johansson och Matilda Grün (inklusive familj och släkt). I år valde de att fokusera på musikalmusik och i publiken satt två viktiga personer för deras respektive karriärer; Berit Malmqvist och Lisa Tilling.

Ett mer passande tema är svårt att hitta till den här kusinduon. De skojar om varandras erfarenheter (från jukeboxmusikaler till korsetter) och gör modigt upp i en riktigt rolig, egen version av "Anything you can do" innan de öser på med extra allt i "Gethsemane", "Min astrakan" och "The Phantom of the opera". Allt smakfullt och proffsigt paketerat med Lydia Johanssons signatur. Matilda Grün ser ut som Agneta Fältskog och gör bland annat ett Abba-medley. Peter Johansson överraskar med bröderna Gibbs största hits från "Stayin alive", men drar fram en Queenlåt som extranummer.

Den tredje generationen debuterade också. Elias Eriksson är systerson till Peter. Hans föräldrar arrangerar sommarkonserterna varje år och mamma Anki både sjöng och spelade trummor. Den här sommarkvällen klev Elias fram och knep publikens hjärtan – och kvällens största applåd i "Fattig bonddräng". Dessutom fick vi höra mer av ytterligare en begåvad kusin och körmedlem; Oskar Hansson.

Jag gillar att de blandar mäktiga saker som "Morning hymn" ("Sound of music") med lokala verk som "Rörs jag av kärleken" (Bo Wastesson) och snudd på uttjatade hits som "Guldet blev till sand". Kryddat med "Seasons of love" från Rent täcker de den traditionella, svenska musikalscenen på ett avslappnat och kärleksfullt sätt.

Ljudet var bättre än någonsin detta åttonde år, vilket är extra viktigt med så duktiga musiker på plats. När den nöjda publiken fick en fika efteråt samlades det in pengar till Stadsmissionen och ett nytt läger, som ger barn i behov av stöd en möjlighet att möta skärgård och musik – något sommarkonserternas artister och musiker kan en hel del om.

Konsert: I musikalernas värld

Fyra spårvagnar

Sommarkonsert med Peter Johansson och Matilda Grün.

22-27 juli, St Anna kyrka, fullsatt.Bandet: Calle Flemsten (piano), Niclas Lindblom (bas), Hanna Helgegren och Johanna Tafvelin (fiol), Åsa Stove-Paulsson (viola), Anna Wallgren (cello), Josefin Hansson Wood (körarr. och kör), Sussanna Ranlöf, Anki Eriksson och Oskar Hansson (kör).

Gäster: Janne Johansson, dragspel och Elias Eriksson, solist.

Bäst:

Sommarstämningen.

Stråkkvartetten och dragspelet.

Peter Johanssons röst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Wall