Bamsepremiär i Norrköping

Världens starkaste björn tar klivet från Kolmårdenskogarna in i rampljuset. Den 29 april har Bamses sång- och dansföreställning urpremiär i Louis De Geer innan den drar vidare ut på turné.

23 mars 2017 15:39

– Vi kallar det en världspremiär och är väldigt stolta och glada. Vi behöver mer barnunderhållning i Louis De Geer, säger Magnus Nilsson, VD, Louis De Geer Konsert & Kongress.

Idén att skapa en turnéföreställning kom efter dundersuccén med arenashowen "Bamse och världens starkaste man" som sågs av 27000 barn och vuxna under tre helger i Stockholm förra året.

– Många ville ha den till sin stad och då väcktes tankarna på att göra något i lite mindre skala, säger Kenny Mattsson på Krall Entertainment.

Bamses sång- och dansföreställning bygger på sing-a-long, där Bamse och hans vänner öppnar paket med ledtrådar till kända barnsånger.

– Nu tar vi stafettpinnen från Mora Träsk och för arvet med klassiska svenska barnvisor vidare. Det blir en fin föreställning, som känns väldigt Bamsig. Vi har inte alltför mycket pekpinnar, men en del föräldrar uppskattar nog att vi tar upp sådant som att man ska äta ordentligt och gå och lägga sig. Det kan jag intyga som har en matvägrande tvååring hemma, säger Kenny Mattsson.

Ola Andréasson, VD för Bamseförlagen och son till Bamses skapare Rune Andreasson, tycker att det känns helt naturligt att föreställningen har urpremiär i Norrköping – eftersom Bamse trots allt bor i Kolmården.

– På någon plats ska ju Bamse bo, kände vi. Bert Karlsson hade jagat oss i tolv år och tyckte att Bamse skulle bo i Skara, men vi hittade aldrig rätt. Inte förrän jag och min pappa var i Kolmården. Miljön i Bamse finns ju där, säger Ola Andréasson.

Hur ofta säger du nej till Bamseidéer?

– Dagligen. Vi får massor av förfrågningar om alltifrån handmålade blomkrukor till oljetransporter och allt däremellan som vi tackar nej till.

– Men att Bamse nu också fysiskt får möta publiken på turnén eller på Bråvalla känns bra. Förr skrev barn brev, men nu har kommunikationen med dem försvunnit lite, säger Ola Andréasson..

På scenen kommer inte bara Bamse, Lille Skutt, Farmor och de andra superkändisarna att finnas, utan också den nya figuren Lova, som biopubliken fick möta i långfilmen "Bamse och häxans dotter" som hade premiär i julas. Rollen görs av musikalartisten Frida Björk och är den enda vars ansikte syns så att hon ska kunna skapa kontakt med publiken.

Kostymerna är uppsydda i London och scenografin – en klassisk Bamsemiljö – är skapad av Bengt Fröderberg.

– Han är en av Sveriges bästa. Dessutom har han en stor passion för Bamse och gör allt med väldigt mycket hjärta, säger Kenny Mattsson.

Eftersom föreställningen bygger på 22 förinspelade låtar har man valt bort de kända skådespelarrösterna från filmerna och teaterproduktionerna i Kolmården. I stället görs rösterna av sångare, till exempel Hanna Hedlund i rollen som Farmor och musikalartisten Michael Blomqvist som Lille Skutt.

I början av veckan spelas musiken in i Stockholm med Jonas Gröning från Let's Dance-orkestern som kapellmästare. Föreställningen ges i Norrköping den 29 april och därefter väntar en turné.

– Det är en tidlös föreställning som vi ser kan leva i många, många år. Vi hoppas kunna hitta städer som kan ge en föreställning på hösten och en på våren, eftersom det hela tiden kommer nya barn, säger Kenny Mattsson.

Det blir däremot en ganska kraftigt omarbetad version av föreställningen, med Bamse och häxans dotter Lova i spetsen, som kommer att dra i gång Bråvallafestivalen i slutet av juni.

– Då vill vi ha ett högt tempo och vi kommer nog att ha livemusik. Då kan man tänka sig "Fågeldansen" och annat. Jag tror att de festsugna ungdomarna kommer att älska det. Och vem skulle inte göra det efter ett par glas? säger Kenny Mattsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus