Annika från Norrköping aktuell med ny bok

Hon har ett starkt driv och låter texten flöda. Nyligen kom hennes tredje bok.

Annika Eisen från Norrköping satsar på författandet.

10 april 2017 09:56

Vi möts på ett café. Annika Eisen har precis anlänt från Olsbacka utanför Falun där hon är bosatt. Det var länge sedan hon lämnade Norrköping, men det händer att hon är här och hälsar på släktingar. Och det är bara att konstatera att det hänt en del i Norrköping sedan 70-talet.

Annika är utbildad sjukgymnast och har arbetat som det cirka 40 år. Hon har haft egen praktik i Falun. Hon är 63 år nu. Skrivandet har alltid funnits där. Kunde hon skriva en bok?

– Skulle jag göra något annat i livet så var det dags nu.

Först gick hon ner på halvtid, sedan sålde hon praktiken. Första boken kom 2013 och hette ”Ta Hasard”, nummer två i trilogin ”Alfahonan”, kom 2014. Och nu senast 2017 kom ”En väg för elefanter”.

Annika ger ut sina böcker på eget förlag. Debutromanen skickade hon in till ett stort förlag men blev som många andra refuserad. Det fick räcka.

– Jag är inte så bra på att ta refuseringar.

Nu tycker hon det funkat bra att ge ut böckerna själv. Marknadsföringen får hon sköta själv.

– Jag skriver för att jag tycker det är kul. Det håller mig dessutom lite skärpt

Maken Kjell Brunåker fungerar som bollplank, läser och har synpunkter på allt hon skriver.

– Det fungerar jättebra.

Annikas böcker kan klassas som feelgood-böcker eller underhållningsromaner. Huvudkaraktären är Kim. Hennes väninna Alice har också en framskjutande roll. Den första boken utspelar sig på 70-talet i en värld där allt går att köpa för pengar. Bok nummer två för läsaren vidare in i 80-talsmiljö.

– Den sista var roligast att skriva. Där är Kim i en ålder närmare min.

I den senaste boken, ”En väg för elefanter” har Kim hastigt förlorat sin älskade livskamrat. Annika Eisen medger att hon nog till viss del handlar om sina egna funderingar kring hur hon skulle klara ut det.

– Jag har en så jättebra relation. Min man är min människa på alla plan. Vad händer den dagen?

Annika tycker att det är viktigt att skriva om starka och självständiga kvinnor som klarar sig och tar sig igenom svårigheter. Att lyfta fram kvinnliga förebilder.

Några planer på fler böcker har hon inte just nu. Hon tycker att det känns skönt med en liten paus.

Men skriva vill hon att fortsätta göra. Hon är intresserad av ridsport och fick möjlighet att göra en intervju med stjärnryttaren Rolf-Göran Bengtsson. Det blev en artikel som Tidningen Ridsport köpte. Det gav mersmak.

– Kanske någonting sådant.

Att släktforska och hitta någon spännande historia kan också vara ett alternativ.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hassler

Ämnen du kan följa