Almapriset flyttar hem till Astrid Lindgren

Vem får världens största barn- och ungdomslitteraturpris? Och kan det delas ut som vanligt? Det är dags för Almaprisets jury att tillkännage årets pristagare.

29 mars 2020 08:17

I vanliga fall är tillkännagivandet av priset till Astrid Lindgrens minne en stor tillställning med publik. Men i år blir det en liten sammankomst i författarens lägenhet på Dalagatan 46 i Stockholm.

Det är ett bra och fint alternativ i dagens läge, med restriktioner för sociala sammankomster. Juryn kommer att ha ett digitalt möte där vi fattar vårt beslut, säger Boel Westin, juryns ordförande.

Årets mottagare tillkännages av juryn klockan 13.00, tisdag den 31 mars. Tillkännagivandet sänds live från lägenheten, som förvaltas av författarens familj.

En positiv nyhet

Prisutdelningen äger rum i Stockholm först framåt sommaren, som avslutning på Almaveckan. Men om den kan genomföras som planerat är i dag oklart.

Jag kan inte svara på den frågan, det är inte vi i juryn som bestämmer. Men med tanke på allt annat som ställs in så finns det förstås en risk, säger Boel Westin.

Prissumman är på fem miljoner kronor och tillkännagivandet brukar bli en världsnyhet. Men i år kan priset få svårt att konkurrera med bruset från coronaepidemin.

Det kan man förstås befara, men man kan också vända på saken. Det är en positiv nyhet mitt i denna flod av dystra rubriker, säger Boel Westin.
Fakta: Almapriset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset förkortas Alma efter det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award.

Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar. Pristagarna utses av en jury som består av tolv medlemmar, däribland författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. Pristagarna tilldelas en prissumma på fem miljoner kronor, vilket gör priset till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj/början av juni som avslutning på Almaveckan, under vilken pristagarna besöker olika städer i Sverige och Europa. Programmet innehåller föreläsningar, workshops och möten. Syftet är att ge en bred bild av pristagarens verk och bidrag till litteraturen. Dessutom uppmärksammas barns läsning och skapande för barn som konstform.


Fakta: Almapristagare

De senaste fem åren har priset gått till:

2019 Bart Moeyaert, Belgien

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Viktor Andersson/TT