Alla vill vi vara friska, men ändå drabbas de flesta av oss någon gång i livet av sjukdom. Cancer, diabetes och hjärt- o. kärlsjukdom, är exempel på sjukdomar som många har erfarenhet av.
Den som får en psykisk sjukdom, som depression, bipolär sjukdom, psykossjukdom, ångestsyndrom, berättar oftast inte om det mer än för sina allra närmaste. Personer som har psykisk sjukdom anses i många sammanhang avvika från normen, förknippas med negativa stereotyper, och betraktas som mindre värda i samhället.
Vi som är aktiva i Riksförbundet social och mental hälsa (RSMH) vet att det faktiskt fortfarande är så. Trots ökade satsningar från regeringen så kvarstår de flesta problemen. Som en följd av skam och stigma blir personer med psykisk ohälsa ofta diskriminerade, och många tappar sitt sociala nätverk.
Man kan bli frisk och man kan återhämta sig från psykisk sjukdom. Man är inte sin sjukdom, även om den kan leda till viss funktionsvariation och på så sätt påverka ens liv. Med rätt stöd och rätt medicin går det att ha ett bra liv med arbete och familj.
Riksförbundet Social och Mental Hälsa (RSMH) jobbar för att personer med psykisk ohälsa ska få bättre stöd i samhället och inom vården.
I RSMH vill vi skapa gemenskap för alla som känner socialt utanförskap, eller lever med psykisk ohälsa. Kamratskap och samvaro ger trygghet. Det ger oss också en inre styrka och kunskap.
RSMH skapar opinion. Vi vill sprida kunskap om psykisk hälsa till alla medborgare och till beslutsfattare. Främst vill vi få bort fördomarna och diskrimineringen.
Vi vill alla ha ett bättre liv.