Norrköpings kommun – ta ansvar och låt cykelvägen vara

I samband med O-Ringens genomförande sommaren 2019 och pågående schaktprojekt i friluftsområdet Yxbacken har det anlagts en ny cykel- och gångväg nedanför Bruksvägen i Åby.

Insändare 1 mars 2021 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För många är området ett frilufts- och strövområde under hela året. Under vinterperioden när det finns snö är slalombacken och isen på bergssluttningarna det som främst drar. De höga bergen är också populära utflyktsmål för bergsklättring med besökare från hela Europa. 

Hults bruk består inte bara av dramatisk och spännande natur utan också av många vackra byggnader. Vägnamnet Bruksvägen associerar till Hults bruk utanför Åby som grundades 1697. Det äldsta huset som står kvar är Överhammaren från 1785. Ja, Bruksvägen uppskattas verkligen av många som rör sig i området. Ska du bada, cykla, promenera, åka skidor eller rida så används denna cykel- och gångväg. Nu vill man ta bort denna väg i och med att O-Ringen är slut och schaktprojektet avslutas! Det är helt befängt att ta bort en användbar väg när man förespråkar friluftsliv inom Norrköpings kommun? Dessutom till ett område med en intressant historisk bakgrund. Man har nyligen utvecklat nya ridvägar i området vilket denna väg ansluter till. Många människor med helt olika intressen har så mycket användning av denna cykel- och gångväg. 

Varför kan inte cykelvägen vara kvar? Är det möjligen för att Bruksvägen drivs av en privat vägförening och har Norrköpings kommun därmed inte något egenintresse av vägen? Argument om att man inte har några andra vägar i närheten vill jag inte höra, då man har en cykelväg som går från stallet i Jursla till Skriketorp. Det är med andra ord en inte alltför tung arbetsbörda att drifta gällande sträcka nedanför Bruksvägen.  

Nu måste stora aktörer i samhället ta förnuftet till fånga. Norrköpings kommun, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen; vill ni att naturreservatet vid Ågelsjön ska användas av fler än bara bilturister? Ja, då ska ni se till att vägen blir kvar!  

Och sist men inte minst, är det ju helt klart en säkerhetsfråga att ha denna väg kvar. Den är mycket bättre anpassad för barn som ska gå till skolan, för promenader och för att cykla avskilt från biltrafik. Glöm inte bort att det är både bussar och lastbilar från industrin vid Hults Bruk som trafikerar vägen. Det här blir en bra uppgift för den nya kommundirektören att ta tag i. Låt cykel- och gångvägen bli kvar till framtiden - en framtid där vi vill röra oss säkert i natur och skog! 

Ämnen du kan följa