Granarna ropar på hjälp mot barkborrarna

Vi i granarnas intresseförening är skräckslagna inför kommande år när vi sett resultatet av de gångna årens härjningar av den pågående barkborrepandemin.

Granar angripna av granbarkborrar.

Granar angripna av granbarkborrar.

Foto: Anton Gustafsson

Insändare2021-05-21 16:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi granar tycker att det äntligen är vår tur att få hjälp av skogsbruket efter den fantastiska hjälpen som granbarkborrarna fått av er under senare år när ni konsekvent utrotat ca 120 arter av våra skyddsänglar. 

De enda som klarat sig är hackspettarna tack vare ornitologernas insats. Det värsta är att vissa myndigheter sanerat bort död ved i de så kallade skyddade områdena varifrån våra vänner sprids och angriper de åttatandade barkborrarna.

Vårt krav är att skogsbruket (alla markägarkategorier, entreprenörer med flera) under maj, juni och till mitten av juli letar upp, fäller, kapar, kvistar och det viktigaste av allt barkar alla stockar och massaved före mitten av juli (även färska vindfällen). 

Vi hoppas och tror att ni klarar av denna uppgift, vilket kommer att förhindra en andra svärmning under eftersommaren 2021 och försommaren 2022.

Barkborrarnas svärmning börjar när temperaturen når upp till cirka 20 grader under några dagar. 

De lämnar spår i form av brunt barkmjöl som syns på barkflagor, grenar och på marken intill stammen. Sök i närheten av förra årets angrepp, i soliga hyggeskanter, i nygallrade bestånd och där det ligger nya vindfällen.