En katt med egna modekläder

Hundkläder syns allt som oftast. Men kattkläder? Jo, om Karolina Benckert får som hon vill kan kattkläder snart vara en verklighet i butikerna. Hennes egna katter har en hel garderob med allt från sommarlinnen till vinterjackor, allt i egen design.

16 augusti 2006 04:00
En hel resväska full med kläder ligger uppslagen hemma hos Karolina Benckert. Linnen, volangklänningar, regnjackor och finkostym. Vid en snabb titt ser det ut som barnkläder, eller är det kanske hundkläder? Nej, detta är kattkläder som katterna Billy och Bianca villigt låter sig påklädas.
- Fast jag sydde en Hawaii-skjorta till Billy som han vägrar att ha på sig, berättar Karolina Benckert och fnissar lite.
Nåja, hade man så här mycket att välja på hade man kanske ratat Hawaii-skjortan själv också, och katter brukar ju vara ganska fåfänga.

<span class="mr">Sydd sele lugnade
</span>Kattkläderna är designade och sydda av Karolina själv, och det hela började faktiskt med ett praktiskt behov. Billy hatar sin transportbur.
- Det går bara inte att få in honom i en sån, och att hålla en liten sprattlig kattunge i en sele var inte helt lätt heller. Så jag sydde en overall-liknande sele med ett handtag på ryggen som han fick ha på sig när vi skulle resa eller åka till veterinären, berättar Karolina.
- Overallen hade en lugnande effekt på honom, han trivdes i den. Jag pratade med veterinären om det och han tyckte inte att det var något konstigt. När katter får panik hos veterinären sveper man ju in dem i en handduk.
När overall-selen var urvuxen och Billy ville gå själv, blev det en munkjacka som hade samma funktion, men var lättare att röra sig i. Dessutom var munkjackan mer av ett modeplagg, och eftersom matte är ett riktigt modelejon passade hon på att få utlopp för sitt skapande. Och på den vägen är det.
- Ja, sen spårade det ur lite. Men varför kan man inte göra kattkläder som man själv tycker är fina, resonerar Karolina som funderar på att utbilda sig till modedesigner.

<span class="mr">Väcker uppseende
</span>Eftersom Billy är en innekatt, som gillar att gå promenader varje dag, verkar han också tycka att det är skönt med lite värmande kläder på vintern. Duffeln i blå manchester är en av favoriterna. En regnjacka kan ju också vara bra att ha ibland, även om han kanske kan tänka sig att skippa promenaden när det regnar allt för mycket.
Men en katt i kläder mitt i stan väcker en hel del reaktioner. Glada tillrop och komplimanger får Karolina och Billy mycket av, men även en del negativ respons.
- Jag fattar inte varför folk tycker att det är mer okej med ett hundtäcke än en munkjacka, det har ju samma funktion.
Att det skulle vara djurplågeri att klä på katter kläder tror hon inte på, så länge katterna verkar trivas.
- Den som har katter vet ju att det inte går att tvinga katter till något de inte själva vill. Och jag tror faktiskt att de flesta djurägare har förmågan att läsa av sina egna djur.

<span class="mr">Framtiden oviss
</span>Just nu funderar Karolina Benckert på om kattkläder kan vara en ny modemarknad i Sverige. Hon har redan sytt en del på beställning, och fått en hel del förfrågningar.
- Jag känner efter lite nu. Kattkläder finns ju redan i USA och Japan, men där är det mest en plojgrej. Jag tror nog att flera innekatter kan trivas i kläder när det är kallt ute. Men en klänning är kanske inte lika försvarbart...
- Jag propagerar absolut inte för att alla katter ska ha kläder på sig, men man behöver kanske inte bara anta att de inte trivs i det bara för att de inte haft det förut. Koppel är ju också en vanesak.
Återstår att se om stadskatterna i framtiden blir lika påklädda som hundarna blivit under senare år. Billy lär i alla fall fortsätta sin välklädda stil.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Lefvert/TT Spektra