Rastlös själ som trivs bakom ratten

Trots stora bekymmer i skolan kom Christina Johansson ut på arbetsmarknaden och fick jobb.

Pigg, snabb i tanken och som avskyr orättvisor och mobbing. Det beskriver Christina "Stina" Johansson. Hennes uppväxt och skolgång blev ingen fullträff med svår ADHD. Hon slutade skolan i åttan, ordnade delat boende och började jobba.

– Skolan fungerade inte. Jag orkade inte lyssna eller hänga med på lektionerna på grund av diagnosen. Jag fick varva skolarbete med jobb tre dagar i veckan. Som barn var jag vild och Vilda Matilda blev mitt mellannamn i släkten. Jag saknar till viss del impulskontroll, känner ingen direkt rädsla och har andra referensramar än många andra, säger Christina Johansson.

 

Utbildningen för att klara taxilegitimationen med tillhörande kartläsning och teoretiska uppgifter löste hon däremot. Christina Johansson förklarar det med intresset för ämnet och jobbet. Instruktionsböcker kan ge motsatt effekt.

– Det var likadant i grundskolan där jag hamnade i OBS-klass. Urbota tråkiga eller i mitt tycke onödiga ämnen gick trögt. Tyvärr lyckades jag aldrig utbilda mig till undersköterska. Jag försökte undan för undan få ämnena validerade, men föll på psykiatridelen efter en tung privat period och utbildningen blev aldrig färdigställd. Det ångrar jag.

Hon kör kvällar och nätter i Norrköping. Trots riskerna och utsattheten som ensam i en taxibil har hon aldrig haft ett bättre, omväxlande eller lika roligt jobb med stor frihet under personligt ansvar, hävdar hon.

– Taxijobbet passar mig – en rastlös själ. Jag stortrivs. 

 

Hon ger ett exempel från sena tonåren vad bristen på impulskontroll kan ställa till med.

– Jag drog till Australien på enkel biljett. Bara så där. Efter två veckor var jag jättefattig, fick leva på matransoner och tvingades jobba ihop motsvarande 7 000–8 000 kronor till hemresan. Jo, jag har levt ett rikt liv, nog för tre personer, rest, sett och varit med om mycket. Nackdelen med att vara impulsiv? Det blir inte alltid genomtänkt, säger Christina Johansson.

Vad hade du jobbat med om du inte kört taxi?

– Oj, svår fråga! "Allt-i-allo" eller budbilschaufför. Jag har ingen skolgång att falla tillbaka på, men jag är praktiskt kunnig, en problemlösare och älskar hundar. Yrkeserfarenheterna från vård och psykiatri är till hjälp i taxijobbet. Jag är en människokännare, läser snabbt av person i en situation och tjafsar aldrig med kunder om vi inte tycker lika. Ett tag drev jag missbrukarboende med rumsuthyrning. Men i längden blev det för tungt för en ensamstående småbarnsmamma.

 

Hon kan ibland beklaga inställningen till arbetssökande med diagnoser.

– Tyvärr känner man ofta inte till potentialen de går miste om. Snabblärda, pålitliga och lojala problemlösare som brinner för arbetsuppgifterna. Min last är att passa tider och jobba 07–16. Därför kör jag taxi på kvällar och nätter.

Efter 34 år som taxichaufför är hon bra på att ta folk. Den stora majoriteten av kunderna är vettiga på alla sätt: glada, trevliga och sociala. De riktigt berusade som inte vill kliva ur brukar hon få ut genom att skärpa tonläget. Det brukar räcka.

– Jag är snäll men har ett jävla humör! När "proppskåpet" går är jag inte rolig att tas med, säger Christina Johansson.

– Under årens lopp har jag kört tiotusentals kunder och ingenting riktigt allvarligt har hänt. Det känns skönt. Jag träffar kunderna några minuter och ser till att de kommer hem. Får jag välja har jag många ströjobb ett pass än en långkörning.

Christina Johansson

Namn: Christina "Stina" Johansson.

Ålder: 54.

Bor: Norrköping.

Familj: Sonen Jessy och blandrastiken Binnie (berner-senner/cocker spaniel).

Yrke: Taxichaufför.

Hobbies: Strövtåg i skog och mark, friluftsliv, tälta, plocka svamp och leta mineraler, odla blommor. Vintertid sysselsätter hon sig med decoupage, en pappersservetts-teknik. 

Drömyrke: "Om jag hade fått hjälp att läsa i skolan kanske jag hade blivit mäklarassistent eller arkeolog. Hus, byggnader, historia och gamla grejer gillar jag."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard W Larsson

Ämnen du kan följa