Nu slutar hon: Färdigklippt för Annica

Annica Lindman har aldrig ångrat sitt yrkesval. "Jag har stormtrivts med att vara frisör och haft många stamkunder", säger hon inför stängningen av sin salong.

Annica började arbeta som schamponeringsflicka på Salong Paris i hörnet Garvaregatan/Bråddgatan i Norrköping när hon var 15 år. 53 år senare lägger hon nu ned saxen och hårtorken för gott. 

– Ja, det känns rätt. Jag har funderat på att sluta i några år och nu har jag tagit beslutet. Men det är klart jag kommer att sakna mina stamkunder väldigt mycket, säger hon.

Efter fem år på Salong Paris bar det iväg till Hällestad och arbete på en frisörsalong där, innan karriären fortsatte på en salong i Finspång. 

– Sedan ville jag göra något annat och jag blev Finspångs första parkeringsvakt. Det höll jag på med i ett par år i skarven mellan 1970- och 1980-talet. På vintern ingick det också att jag skulle läsa av vattenmätare i olika fastigheter, berättar Annica med ett skratt.

Snart var hon tillbaka i frisöryrket igen och öppnade eget hemma i bostaden i radhuset på Nyhem. 

– Jag klippte cirka fem år hemma, innan jag ville komma ut och träffa mer folk. Då började jag på Anna salongen på Stora Allén. Efter några år där, kom den här lokalen ut till försäljning och jag köpte den. Det hade varit frisörsalong här innan så jag tog över namnet och allting, säger Annica om Aurora Salongen på Jonas Wenströms väg.

Det är i sin egen salong hon klippt sina kunder de senaste 30 åren, från 1990 till 2020.

– Jag ångrar inte att jag köpte salongen. Jag har stormtrivts med mitt yrkesval och haft många stamkunder ända sedan jag klippte kunder hemma i radhuset. Det bästa har varit kundkontakten, men även jobbet i sig, poängterar Annica.

Har hårmodet förändrats mycket under årens lopp?

– Ja, det har det. Men många av mina kunder har känt sig trygga att komma till mig och i förväg veta hur resultatet skulle bli. Ofta behöver de inte berätta hur de vill ha sin frisyr. Jag vet redan hur de vill att det ska se ut när de sätter sig i stolen.

Annica har försökt att sälja sin frisörsalong, men när det här skrivs är det ingen som nappat.

– Nej, tyvärr. Det känns lite trist, speciellt med tanke på att vi renoverade ganska nyligen. 

 

Eva Peterson är en mångårig kund hos Annica.

– Min mamma gick alltid hit och nu gör jag samma sak. Min mamma var så envis, men hit skulle hon även när hon satt i rullstol, berättar Eva.

Varför samma frisör i alla år?

– Annica är duktig och vet hur jag vill ha det och det går snabbt och smidigt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip

Ämnen du kan följa