Nelly siktar mot författarskapet

Redan som liten var Nelly Erdenback helt säker. Hon ska bli en internationellt bästsäljande fantasyförfattare.

10 maj 2019 09:30

– Jag har alltid skapat berättelser. Som liten ritade jag olika världar och karaktärer, men från ungefär femte klass började jag skriva i stället och bestämde mig för att bli författare, säger hon.

Vi träffas på ett kafé bara ett stenkast från Film- och musikgymnasiet där hon går sista året på skolans skrivarlinje. Framför oss på bordet ligger hennes examensarbete, fantasyromanen "Dyrka mig".

– Det är häftigt att se sin berättelse som en färdig bok, säger Nelly och fingrar på omslaget.

Men samtidigt betonar hon att utbildningen verkligen fått henne att inse hur mycket jobb det är från första manus till färdig produkt. Allt från att bearbeta sin text om och om igen till att skapa ett bokomslag och marknadsföra boken.

Även om Nelly har skrivit berättelser under större delen av sitt liv var det först när hon började på skrivarlinjen som hon visade upp sina texter för någon. Och det var ett stort steg att ta.

– Jag var osäker på om jag verkligen kunde skriva eller om jag bara inbillat mig alltihop, säger hon med ett skratt.

Men att visa upp och få feedback på sina texter har varit väldigt nyttigt och utvecklat hennes skrivande, tycker hon. Speciellt som hennes klasskamrater inte har varit inne på fantasy, vilket gjort att de kunnat peka på saker som hon bör förtydliga och utmanat hennes invanda blick.

– Det är nyttigt.

Via utbildningen har hon även fått utforska andra genrer.

– Då insåg jag bland annat att jag gillar att skriva dystopier.

Diskbänksrealism är däremot inte riktigt Nellys grej.

– Många säger att de gillar att skriva om sådant de känner till, men jag tycker tvärtom. Jag vill skriva om något annat, något som inte finns här framför oss, säger hon och fortsätter.

– Jag bygger upp nya världar.

Detta kräver dock en hel del researcharbete, något Nelly tycker är roligt. Hon gillar att läsa in sig på hur imperier faller, om olika arkitekturstilar eller klimatförändringar. För allt måste stämma.

– Bara för att det handlar om magi måste ju bakgrunden vara trovärdig, förklarar hon.

Dessutom kräver fantasygenren starka karaktärer och Nelly är väldigt intresserad av hur människor fungerar.

I hennes examensbok till exempel, befinner vi oss i en värld där en fiktiv religion spelar en viktig roll och en Jesus-figur innehar huvudrollen. Till skillnad från Jesus är hon dock vid liv och boken undersöker hur hon reagerar på all makt hon får.

– Allt började med en scen jag hade i huvudet och som jag sen byggt vidare på.

I sommar tar Nelly studenten och hennes framtidsmål är tydligt. Hon ska bli författare. Men någon direkt utbildning som leder till detta yrke finns inte. Däremot finns olika kurser där hon kan utveckla sitt skrivande. Hon har bland annat sökt en kurs på Linnéuniversitetet i Växsjö med fokus på just fantasyskrivande. Hon funderar också på att så småningom gå en kurs i fiktivt skrivande på engelska, då målet är att bli en internationell författare.

För någon med ett så bestämt mål. Finns det en plan b?

– Ja. Jag är som sagt mycket intresserad av människors inre. Så psykolog kanske.

Nelly vet att det kommer att krävas hårt arbete och tid för att lyckas nå sina livsmål.

– Men jag kommer att ta mig dit. Steg för steg.

Porträtt

Nelly Erdenback

Ålder: 19 år.

Bor: i Åby.

Familj: Mamma, pappa, två småsystrar, 14 och 16 år gamla.

Intressen: Skriva, läsa och att umgås med vänner.

Favoritförfattare: Marie Lu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Holmer