Lät sig sällan nedslås

Herman Karlsson var hans namn. Men det var som ”Herman i Svingen” han var känd. Valdemarsvik har blivit en välkänd profil fattigare.

22 september 2015 16:59

Herman Karlsson föddes på sin namnsdag. Det var den 12 juli 1931 som han föddes i Knappekulla, i en lantbrukarfamilj, som senare också brukade gårdarna Porsnäs och Vega. Också Herman Karlsson arbetade inom lantbruk innan han började arbeta inom industrin.

Sitt smeknamn fick han sedan han i början av 1960-talet bosatt sig i Svingen söder om Valdemarsvik.

”Fast huset hette egentligen Lövkullen, Svingen var ett hus mittemot mitt”, berättade han i en 80-årsintervju i NT sommaren 2011.

Fem år tidigare var den då 75-årige Valdemarsviksbon med i ett bildreportage i NT, som en av passagerarna när den lokala veteranbilsklubben Blue Coast Cruisers, en dag i september 2006 bjöd 17 pensionärer på en åktur de sent skulle glömma.

”Jättehäftigt att åka Buick, tyckte Herman Karlsson och fortsatte, jag har haft en Cheva en gång. Med glastak, ett jäkla raggaråk av finaste modellen. Jag svävade fram. Nu har jag bara rullator”.

Då var han nyinflyttad i Valdemarsvik. ”Lägenheten är fin, fast jag trivdes bättre ute på landet. Rådjuren åt ju ur nävarna på mig. Nästan i alla fall. Och tranorna hälsade på mig morgon och kväll, och jag har klappat en älg på nosen. Det är inte alla förunnat”, förklarade Herman i Svingen.

Det var en natt i mars 2006 som huset i Lövkullen brann ner och med det försvann allting. Kläder, husgeråd, fotografier och andra minnessaker. ”Huset var dåligt, så jag bodde i en gammal arbetarbarack vid sidan om. Det var tur, annars hade jag inte suttit här”, berättade han senare i NT, där han satt i sin lägenhet på Storgatan i Valdemarsvik. Med ett litet leende på läppen talade han om sig själv som ”kapten Karlsson” och berättade om hur han haft inte mindre än 16 katter där han förut bodde.

I Valdemarsvik var han en välkänd profil, som alltid hade en och samma hälsningsfras till den kvinnliga befolkningen, berättar NT:s reporter Hanna Andersson.

– Han sade alltid ”hejsan på dä’, flicka”.

När Hanna Andersson skrev några rader om hans bortgång på den Facebooksida som är kopplad till Valdemarsviksredaktionen, var det flera som kunde berätta sina egna minnen av honom.

En beskrivning av Herman i Svingen talar om en man som hade lätt till skratt och sällan lät sig nedslås. Den 4 september i år avled Herman i Svingen, 84 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!