Klev in i butiken – öppnade en egen

Helena Zinn har alltid älskat att uttrycka sig med kläder. Som tonåring kunde hon gå till skolan i pappas kostym, nu driver hon secondhandbutiken Busfrö Nytt & Bytt sen tre år.

21 september 2019 10:00

– Mina föräldrars vind har varit mitt bästa shoppingställe. Där kunde jag hitta mormors gamla klänningar som jag kombinerade med Doc Martens-skor och hade till skolan. Eller så kunde jag dyka upp i skolan iklädd pappas gamla kostymer med slips och allt. Ju fler det störde desto roligare var det, säger Helena Zinn.

Storebrorsan Mattias var Helenas stora idol och när han ryckte in i lumpen och använde hon hans kläder.

– Jag var i maskopi med mamma som hjälpte mig att tvätta hans kläder innan han kom hem på helgerna. Jag avslöjade först på hans bröllopsdag hemligheten, han blev skapligt förvånad.

Förutom att kläderna stack ut var håret ofta i olika färger, allt från platina-blont eller kolsvart till inget hår alls.

Helena berättar att hon var hårmodell vid ett tillfälle och när fotograferingen var klar undrade frisören om han fick raka av allt hår. Helena som gillar att säga ja till saker funderade en kort stund innan hon lät frisören skrida till verket. Hon pryddes också med en blå målad linje som snirklade på huvudet innan hon gick ut och väntade på att bli upphämtad av sin mamma.

– Hon kände inte igen mig och jag fick vinka för hon skulle se att det var jag. Det var inte populärt hos mamma och pappa. Jag har varit rakad fler gånger sen dess, det är bästa frisyren man kan ha, man behöver inte styla och fixa.

Att hon i dag äger och driver Busfrö i Norrköping beror till stor del på hennes man Robb. Helena älskar att shoppa i secondhandaffärer och dealen med familjen är att hon måste få besöka minst en second handbutik per stad när familjen åker någonstans.

– Vi var i Västervik och jag klev in i Busfrö där. Jag hade aldrig sett något liknande. Det var modernt och fräscht, lite som att vara på världens bästa rea. Jag sa "varför har vi inte en sådan här i Norrköping?" Robb svarade: Öppna en då.

Busfrö är ett franchise-koncept och affärer finns i sju städer i Sverige. För Helena är det väldigt viktigt med de fördelar konceptet ger. Inte minst att affären har ett kassasystem som kan hantera alla kunder som lämnar in kläder och saker och som ska ha en 40 procent av vinsten vid försäljning.

– Utan den stöttning man får för att starta och lära sig driva butik hade det aldrig gått. Sen är det en fördel att Busfrö är ett känt varumärke.

Förutom Helena och hennes personal har Robb och hennes mamma hjälpt till mycket på kvällar och helger, när varor ska sorteras och prissättas.

– Det är ett stort åtagande för hela familjen när man är egen företagare. Jag jobbar mycket och min man är fantastisk. Han tar hand om allt markarbete, det är viktigt för oss att familjen äter middag tillsammans och i början åt vi den nästan alltid i affären.

Helena och Robb träffades när Helena, under ett år, pluggade internationell marknadsföring i Washington DC i USA.

– Jag berättade tidigt för honom att jag skulle hem direkt när utbildningen var klar, för att spendera tid med min bästa vän som hade cancer.

När Helena hade flyttat hem åkte de fram och tillbaka och hälsade på varandra under ett och ett halvt års tid.

– Han kom som en överraskning två dagar innan min 30-årsfest. Han plockade fram en ring och sa att han inte ville leva utan mig och frågade om jag ville gifta mig med honom.

De gifte sig på en strand i North Carolina inför släkt och vänner. Efter några år kom dottern Stella-Rose och tre år senare sonen Alex. Nu bor de lantligt i ett hus i Dagsberg.

– Bo på landet är skönt. Jag har alltid trott att jag skulle bo i en storstad men nu går jag hemma i gummistövlar. Vi har skaffat höns och i somras fick vi kycklingar.

Hur ser du på framtiden?

– Allt har fått ordna sig runt Busfrö de här åren, så framtidsplanen är nog att landa i företagandet och hitta en balans mellan jobb och fritid.

Porträtt

Helena Zinn

Ålder: 41 år.

Gör: Driver sedan tre år tillbaka second hand-butiken Busfrö nytt och bytt i Norrköping.

Familj: Robb och barnen Stella-Rose 8 och Alex 5.

Bor: I Dagsberg.

Intressen: Att vara i naturen, böcker, yoga, resa och vara med familjen.

Senast lästa bok: Hur jag lärde mig förstå världen av Hans Rosling.

Förebild: "Min mamma. Om jag är hälften så cool som hon när jag är i hennes ålder blir jag nöjd".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niclas Sandberg