Hellbergs Sten Wall firar 30 år

Han har haft ihjäl 70 personer i sina böcker. Nu firar författaren Björn Hellberg 30-årsjubileum med Sten Wall-serien.

12 juli 2011 00:00

- Jag bävar för den dagen när jag ska skriva de sista sidorna, säger han.

Björn Hellbergs första bok i Sten Wall-serien, Gråt i mörker, gavs ut 1981. Ytterligare 18 böcker om kommissarie Wall har blivit utgivna de senaste tre decennierna. Så många år med samma romanfigurer har satt sina spår.

- Jag lever starkt med mina karaktärer. Jag har till och med frågat min fru om vi inte ska bjuda hem Sten Wall på middag. Hon svarade "Vad tror du han vill ha?", säger Björn Hellberg skämtsamt.

Separationsångest
Wall åldras extremt långsamt, sedan 1981 har han bara blivit sex år äldre, och på senare tid har hans åldrande saktat ner ännu mer.

- Några fler böcker blir det, och jag ser inte fram emot separationsångesten när jag måste släppa taget. Men som tur är kan jag falla tillbaka på min andra serie om Loviken.

Björn Hellberg tycker att deckargenren i Sverige har fått ett uppsving under hans verksamma tid.

- Det har förändrats positivt, deckare ses inte ner på som förr. I dag är konkurrensen stenhård med flera nya stjärnskott varje år. Jag har haft privilegiet att behålla mina läsare, det finaste betyget man kan få som författare.

Radarpar
Förutom med den nya boken Sankte Per är Björn Hellberg aktuell i ett kommande program på TV 4, tillsammans med forne På spåret-kollegan Ingvar Oldsberg. Alla detaljer kring det är ännu inte klara, men det handlar om ett underhållande kunskapsprogram med tonvikt på Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa