David har siktet inställt på framtiden

Det är bara dagar kvar innan David Nilsson, 15 år, lämnar grundskolan bakom sig. "Det känns både skönt och sorgligt på samma gång", säger han.

12 juni 2019 10:00

De senaste tre åren har han spenderat dagarna på Djäkneparksskolan och när det nu är dags att gå vidare kommer han att sakna sina vänner och sina mentorer.

– Mina mentorer har verkligen hjälpt mig massor. De har sett mig som en person och inte bara som en i mängden. De har stöttat mig och sett till att jag tagit mig igenom skolan när det varit kämpigt ibland, säger David.

David är väldigt målmedveten och är redan på det klara med vad han vill jobba med i framtiden. Han vill bli svetsare och så småningom starta en egen firma.

– Energi har jag så att det räcker och blir över, säger han med ett leende.

Det var när han besökte gymnasiemässan som han bestämde sig och sökte till det industritekniska programmet på Curt Nicolin-Gymnasiet i Finspång. Och även om han ännu inte har fått något slutgiltigt antagningsbesked vet han att hans meriter räcker till. Han får inte med sig några grundskolevänner till den nya klassen, men tycker inte att det gör så mycket.

– Jag tycker ändå det ska bli roligt med något nytt.

Inte heller bussturen till grannkommunen avskräcker. Den tar ungefär 20 minuter från villan i Karlshov, vilket inte är mycket längre än spårvagnsturen ner på stan i dagsläget.

Men före gymnasiestudierna väntar nu en klassresa, en dag på badhuset med skolan, middag med klasskompisarna och såklart själva avslutningen.

– Och före dess måste jag hinna köpa skor, kostym, presenter till mentorerna och en massa andra grejer. Och jag har inte gjort nåt av det än, säger David plötsligt och stryker sig över huvudet.

– Och så måste jag klippa håret också, lägger han till och ser lite stressad ut.

Han ser fram emot lovet som följer, även om han inte ska slappa hela sommaren. Han ska hjälpa till och arbeta hemma, bygga en yttertrappa och renovera inne i huset.

– Och designa ett spelrum i källaren, säger han med ett snett leende.

Det visar sig att det inte råder enighet i familjen om huruvida det ska bli ett spelrum eller ett tv-rum på nedre plan. Men vad David tycker är tydligt. Han älskar att spela dataspel.

Han spelar även fotboll i Lindö FF och under sommaren ska han åka med laget till Gothia Cup i Göteborg. Och så hejar han på IFK Norrköping – såklart – och ser alla deras hemmamatcher.

– Den som inte hejar på IFK är ingen äkta Norrköpingsbo.

Den 13 juni lämnar David grundskolan bakom sig för gott och framtiden väntar.

– Nu kommer jag att få ta ansvar på riktigt. Det är både roligt och lite jobbigt.

Porträtt

David Nilsson

Ålder: 15 år.

Bor: I Norrköping.

Familj: Mamma, pappa, lillebror, lillasyster, tre storasystrar och bonusföräldrar.

Intressen: Dataspel och fotboll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Holmer

Ämnen du kan följa