Aino Heimerson har avlidit

Hon växte upp i Mogata och valde en journalistbana som utrikeskorrespondent och senare som matskribent. Nu har Aino Heimerson avlidit.

27 maj 2014 08:34

Aino Heimerson hette Karlsson som ogift. Hon föddes den 8 mars 1946 i Sankt Olai församling i Norrköping och växte upp i Mogata utanför Söderköping som dotter till tecknaren Ewert Karlsson, EWK, och Alice Karlsson.

Efter avslutad journalisthögskola i Göteborg 1970 verkade hon som frilansjournalist.

– Hon flyttade med mig till Paris och frilansade för GP. Sen åkte vi till New York där jag var korre för Aftonbladet, säger Staffan Heimerson till Aftonbladet, tidningen där också Aino Heimerson började arbeta 1977.

Hon var gift med utrikeskorrespondenten Staffan Heimerson åren 1975 till 1981. 1982 gifte hon sig med Expressens utrikeskorrespondent Ulf Nilsson.

Efter att ha varit stationerad i Mellanöstern för Aftonbladets räkning började hon 1981 medverka i tidningens satsning på mat och vin.

– Hon var en jävel på att laga – och skriva om – mat, säger Staffan Heimerson till Aftonbladet.

1982 gav hon ut sin bok ”Matlust” som blev en stor framgång, och 1984 kom ”EWK – bildmakare” om hennes far.

Aino Heimerson var engagerad i EWK-Sällskapet och spelade en viktig roll tillsammans med maken Ulf Nilson när man för snart 15 år sedan startade ewk.se, skriver sällskapet på sin hemsida. ”Detta ’digitala museum’ lade en grund till det som senare blev EWK-museet i Norrköping och som har 40 000 besökare årligen.”

Aino Heimerson blev 68 år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!