Logga in

Sanna Dahlström

Hälsocoachen

Hälsocoachen Sanna Dahlström bloggar om hälsa, kost och träning. Du får praktiska tips och råd och en del recept!

Enkel och nyttig Spaghetti Bolognese

Jag har tidigare postat vegetariska recept här på bloggen. Anledningen till att jag diggar vego är inte för att jag menar att kött är onyttigt, nej inte alls. Men jag skulle där emot vilja påstå att den vegetariska kosten är oerhört bra ur ett hälsoperspektiv och det skadar knappast att äta vegetariskt en eller flera gånger i veckan, -det är själv något som jag gör. När jag lagar vegetariskt upplever jag att det är lättare att variera tillagningen av grönsaker, rotfrukter, linser, bönor, svamp och andra nyttigheter. Jag blir mer påhittig.
Här hittar du tidigare vegetariska recept som jag postat:
Dagens recept är en klassiker i ny modern tappning. Köttfärsås och spaghetti är väl en riktig favorit hos de allra flesta. Nedan berättar jag hur du kan göra rätten vegetarisk och fullproppad med nyttigheter! Och dessutom, superenkel och snabb att tillaga!
Va, men pastan då? Är det nyttig?
Tyvärr skulle jag inte vilja påstå att vanlig vit pasta ger dig speciellt mycket näring. Men som med allt annat så handlar det ju om mängden som du stoppar i dig. -I min värld är ingenting så pass onyttigt att du aldrig någonsin kan äta av det. 
Men om du ändå vill få i dig mer näring och dra ner på pastan kommer här två tips:
 1. Byt ut din vanliga pasta mot "zucchini- eller morotspasta" eller blanda ut detta med hälften pasta, gärna av fullkorn. Zucchini- och morotspasta gör du på följande vis: använd en potatisskalare för att strimla tunt. Använd skalet + det fasta köttet av zucchinin och låt det innersta vara. På moroten väljer du själv om du vill behålla det yttersta skalet. Koka upp en stor kastrull med vatten och sänk ned din grönsakspasta en kort stund, den behöver bara bli varm. Om du kokat vanlig pasta använd dig av samma vatten.
 2. Byt ut din vanliga pasta mot bönpasta och få i dig extra protein. Det finns idag flera olika sorter i din vanliga mataffär. Testa din fram vilken sort du föredrar. Läs mer om bönpasta här.
(Lins)bolognese
ca 4 port
Du behöver:
 • 1 paprika, finhackad
 • 1 stor morot, riven
 • 1 schalottenlök, finhackad
 • 1 vitlöksklyfta, finhackad
 • 1 krm salt
 • 0,5 tsk torkad oregano
 • 0,5 tsk torkad basilika
 • 1 pkt linser 320gr (eller trokade, -följ då anvisningarna på paketet ang tillagning)
 • 1 pkt krossade tomater á 400 gr
 • 1 tsk farinsocker (går att utesluta)
 • en skvätt rödvin (valfritt)
 • Ev lite parmesan eller pesto att toppa med

Gör så här: Fräs grönsakerna ihop med kryddorna tills de fått fin färg. Tag sedan i de krossade tomaterna och ev lite rödvin och farinsockret. Låt därefter linserna få puttra med i några minuter, de är ju redan färdiga. Klart! Enkelt va?

 

Smaklig spis!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

 

Hälsosamma kladdkakerecept!

Norrköping Jodå. det finns sånna. 

Kollar här bara!

God kladdkakans dag!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

Movember - Fysisk Aktivitet och Cancer

Norrköping I oktober skrev jag om hur vår kosthållning påverkar risken att insjukna i cancer. Är det bara genlotteriet som styr ifall vi har en ökad risk att insjukna, eller finns det vissa saker som vi faktiskt själva kan påverka?

Det finns en rad goda effekter som kommer av fysisk aktivitet. Här kan du läsa ännu mer om det. 

Men hur kan vi förklara att vi även kan förebygga att vi insjuknar i den hemska sjukdomen cancer? Jo, kolla in det här:

 • En ökad blodciskulation påverkar våra celler på ett positivt vis (kroppens förmåga till reparation och cellförnyelse)
 • Även vår ämnesomsättning och hormonella utsönding optimeras av fysisk aktivitet
 • Vårt immunförsvar förbättras även av träning, vilket i sin tur innebär en minskad risk för infektion och kroniska inflammationtillstånd, något som forskning har visat sig vara en bidragande faktor till bland annat cancer.
 • Där emot utebliven fysisk aktivitet, ökar risken för att insjukna i cancer 

En hälsosam livssil är således eftersträvbart för att minska din risk att insjukna i cancer. Regelbunden fysisk aktivitet, goda matvanor, sunda alkohol och tobaksvvanor är faktorer som du själv kan påverka. 

Hur mycket behöver jag träna då, för att få en god effekt i detta avseende?

Enligt Cacerfonden och FYSS (Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling) bör du dels begränsa ditt stillasittande, men också sträva efter att antingen:

 • utöva medelintensiv fysisk aktivitet* minst 150 minuter i veckan

  eller

 • högintensiv fysisk aktivitet* minst 75 minuter i veckan

  detta skall vara utspritt fördelat på hela veckan, men varje tillfälle skall vara mer än 10min åt gånger för att räknas in.

Om du har ett stillasittande jobb är det extra viktigt att du även får in vardagsmotion som att gå i trappor, motionera, växla arbetsställning så ofta som möjligt. 

 

* Aktiviteter som räknas som medelintensiva är till exempel en rask promenad, cykling, hushållssysslor, trädgårdsarbete, simning och dans.

* Högintensiv fysisk aktivitet kan vara snabbare löpning, simning, cykling eller gruppträning som höjer pulsen ordentligt.

 

Källor till denna text: 

https://www.cancerfonden.se/livsstil/fysisk-aktivitet

http://www.fyss.se/rekommendationer-for-fysisk-aktivitet/ 

 

Fler lästips på ämnet:

Lycka till med din träning 
/Hälsococah Sanna Dahlström

Rosa Oktober - Cancer och kosthållning

Norrköping Vad är det egentligen som gör att vissa drabbas av den hemska sjukdomen cancer? Handlar det bara om gener, eller finns det något som vi kan göra själva, för att förebygga att drabbas?

Ibland får jag känslan av vi blundar för det faktum att det faktiskt finns saker vi kan göra för att öka våra chanser att hålla oss så friska som möjligt. Givetvis kan vi inte påstå att vi kan bota cancer genom ett visst leverne, tänk om det vore så väl, men jag är övertygad om att det finns möjlighet att göra skillnad på ett förebyggande plan.

Enligt Dietisternas riksförbund kan ungefär 1/3 av de vanligaste cancerformerna förebyggas med hjälp av rätt kost, fysisk aktivitet & genom att hålla en hälsosam vikt. DRF har tagitd fram en lista på vad DU kan göra för att öka dina chanser att hålla dig frisk. Jag har sammanfattat en lista, som jag presenterat tidigare här på bloggen, men den tåls att läsas igen. Klicka här för att komma till inlägget. 

Önskar dig en fortsatt fin Rosa Oktober
/Hälsocoach Sanna Dahlström

En Nyttig Kanelbulle?

Norrköping Finns det ens en hälsosam kanelbulle? Ja, det skulle jag vilja påstå. Den kanelbullen som DU VÄLJER att äta i ett AKTIVT VAL, det är en hälsosam bulle. Är du beredd att ta konsekvenserna? Är det värt det? Om ja, ta en bulle, ät och njut.

Precis sådär är det med alla godsaker. Visst får man lov att äta dem ibland, men inte jämt. Och det ska vara ett val som du gör, inte bara att "den slank ner". Så ta diskussionen med dig själv och gör därefter ett val som du kan stå för både i stunden men också imorgon.

 

Här kommer mina bästa bullrecept:

Ha en fin kanelbullens dag!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Anpassa kosten efter mensen!

Norrköping I helgen var jag på ett mycket givande event som behandlade något mycket intressant, nämligen hur vi kvinnor kan optimera vår hälsa genom att ta mer hänsyn till vår måntaliga cykel.


Ett sätt att påverka är genom kosten, under de olika faserna behöver vi mer av vissa specifika näringsämnen.

Män och kvinnors biologi skiljer sig, speciellt när det gäller hormonutsöndringen. Medan män utsöndrar hormoner på daglig basis så följer kvinnans utsöndring en månadscykel där vi har mer av olika hormoner i olika faser av cykeln. 

Ett stort problem är dock att historiskt sett så har man forskat mest på den manliga kroppen i medicinskt syfte - man har alltså inte lika bra kunskap om kvinnans biologi och har ofta antagit att den skall reagera på samma sätt som mannens under olika förhållanden.

Genom en ökad kunskap om variationen i vår hormonutsöndring så kan vi kvinnor förhålla oss annorlunda till olika symptom och upplevelser. Dessutom kan vi påverka vår biologi genom att boosta med specifika livsmedel under de olika faserna i cykeln.

Jag tycker detta är ett otroligt intressant sett att se på kvinnohälsa, att den inte är linjär utan att vi kan må olika beroende på var i månaden vi är och att vi kan vinna mycket på att skaffa oss mer kunskap om detta. 

Något som dessutom är extra roligt är att de två tjejer som arrangerade detta event, samt just nu håller på att skriva en bok inom ämnet, är två Norrköpingstjejer! Sara Norrbom och Susanna Moen, jag ser mycket fram emot att ta del av er bok när den är klar!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

Om Sanna: Hälsocoach och Certifierad Massör som brinner för att inspirera och motivera andra till att leva ett hälsosammare liv. Älskar att laga mat och att träna. Tränar helst varierande, gärna inför en specifik utmaning. Ställer gärna upp i ett terränglopp, en hinderbanetävling, triathlontävling eller varför inte en Svensk Klassiker. Jobbar extra som gruppträningsinstruktör. Är i grund och botten rid-tjej. Har tidigare tjänstgjort som Insatsgruppbefäl inom Marinen.


Till vardags håller vi till i en av Norrköpings friskvårdskliniker.