Ökad kunskap om kollektivavtal viktigt

- Jag ser dagen som ett sätt att pusha på våra medlemmar att hålla koll om arbetsgivaren har kollektivavtal och följer det, säger Magnus Cato, ordförande för Bygg 9:an Öst.

18 mars 2009 00:19
I går var det Kollektivavtalens dag. Det är fackföreningar i LO-kollektivet som tillsammans under namnet Samhällsbyggarna jobbar för att informera om kollektivavtalen.

 

Störst är manifestationen i Stockholm. Men numera är den spridd över landet.

 

- Det är viktigt att vi värnar om vår svenska modell. Den skapar trygghet på den svenska arbetsmarknaden, sa Kjell Axelsson, sektionsordförande i Fastighetsanställdas förbund.

 

Speciellt för dagen trycktes ungefär 4 000 broschyrer upp för att delas ut till folk i rörelse på olika platser i Norrköping. Broschyrer som manar till "ordning och reda på arbetsmarknaden".

 

Medverkande fackföreningar besökte också ett par arbetsplatser under dagen.

 

- Folk stannar till och frågar. Även om det finns en del som av princip aldrig stannar till. Det här är ett bra sätt att träffa folk, sa Johan Sjöholm från IF Metall.

 

- Kan vi få folk medvetna om att det är viktigt med kollektivavtal och att arbetsgivarna följer det så har vi uppnått mycket, sa Magnus Cato.

 

- Kollektivavtalet är alltid under hot, sa Kjell Axelsson.

 


Fotnot:
I Samhällsbyggarna ingår SEKO, Fastighetsanställdas Förbund, Kommunal, Byggnads, Transportarbetareförbundet, Handels och IF Metall.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga