Vi vill och vågar vara visionära

Det är Vänsterpartiet i de östgötska kommunerna som har sett till att skattekronorna i större utsträckning går till välfärden i stället för till vinster i privata bolag. Det skriver Linda Snecker, ordförande Vänsterpartiet Östergötland.

27 mars 2013 09:56

Det är med framtidstro och med förvissning om ett allt starkare och tydligare Vänsterparti som jag skriver det här. Ett Vänsterparti som inte bara är med och påverkar politiken i Sverige, när det gäller att bekämpa vinster i välfärden och barnfattigdom, utan även ett Vänsterparti med inflytande som är med och styr i många kommuner i Östergötland. Ett Vänsterparti som alltid står upp för rättvisa, frihet och jämställdhet.

Det gör skillnad när Vänsterpartiet är med och styr i en kommun. I de kommunerna är privatiseringarna av välfärden mindre utbredd, vilket innebär att vi tar ansvar för våra skattemedel som går tillbaka till välfärden i stället för till skatteparadis. Det ser vi i många östgötska kommuner i dag. I Norrköping har vi minskat andelen privat äldreomsorg, helt enkelt för att de privata företagen inte kunnat hålla samma kvalitet. I Motala kräver vi att kommunen inte ska dumpa löner och måste erbjuda schyssta anställningsvillkor. I Mjölby har man tydligt markerat mot privatisering av omsorgen. Det är Vänsterpartiet i de östgötska kommunerna som har sett till att skattekronorna i större utsträckning går till välfärden i stället för till vinster i privata bolag.

Vinster i välfärden är den prioriterade frågan för Vänsterpartiet och hela 90 procent av svenska folket vill förbjuda, begränsa eller återinvestera vinsterna i välfärden. Vänsterpartiet är det enda partiet som driver den frågan. Vi är tydliga: skattemedel som vi gemensamt bidrar med ska inte ska gå till bolagsvinster och direktörsbonusar. Skatterna ska gå till vår gemensamma välfärd. Omsorg ska erbjudas till den som behöver den, inte till den som har störst plånbok. Det kommer vi i Vänsterpartiet att se till.

Östergötland ser ut som större delen av Sverige; ett flertal lite större städer och mycket landsbygd. Det gör att den kollektivtrafik som många varje dag använder för att åka till sina jobb är mycket viktig. Det ska gå att åka kollektivt med Östgötatrafiken när man behöver det, både till sitt jobb på det tidiga hemtjänstpasset och hem från mataffären med fyllda kassar. En satsning på kollektivtrafik måste ske för att hela länet ska kunna leva. Och när vi östgötar vill åka till andra delar av Sverige och världen så ska tågen var ett mycket bättre alternativ än flyget. Därför är det sorgligt att regeringen återigen tycks tveka om byggandet av Ostlänken. Vänsterpartiet vill ha en satsning på kollektivtrafiken i hela länet, både från Östgötatrafikens sida och från regeringen.

Politik är att vilja och våga ha visioner. Vänsterpartiet har ofta varit den kraft som gått först och velat gå längst i samhällsförändringar som har skapat det moderna samhället. I frågor som arbetsrätt, att stoppa barnaga, rätten till abort och homosexuellas rättigheter var det Vänsterpartiet som drev på tidigast och hårdast. För vi vågar vara visionära. Vänsterpartiet är det parti som står upp för jämställdhet och rättvisa. För vi är socialister och feminister och vi vågar arbeta för ett jämlikt och jämställt samhälle utan rasism där vi har en utbyggd välfärd, arbete åt alla och en miljömässigt hållbar utveckling. Både jag och mitt parti vill och vågar vara visionära. Som nyvald distriktsordförande kommer jag att både vilja och våga lyfta fram vänsteralternativet i Östergötland. Tillsammans gör vi skillnad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!