Ogenomtänkta bidrag istället för skattelättnader

Självklart kunde inte regering gå Moderaterna till mötes i deras förslag av slopad elskatt, från 36 öre/kWh ex moms till 1 öre (som är EU:s miniminivå).

Debatt 2 februari 2022 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Istället ”satsar” S på ett bidrag som enligt beräkningar kommer kosta statskassan cirka sju miljarder. Redan här gör man bort sig, för det första ger man ett bidrag för att få lite hjälp med att betala skatten, helt omvänd logik!!

För det andra satsar man inte sjumiljarder, de beräknade extrainkomster staten får i form av moms som ju beräknas på alla delar i din elräkning beräknas ge staten sju extra miljarder på grund av de extremt höga elpriser som nu gäller för december till februari.

 

Enligt Moderaternas förslag får alla oberoende av sin förbrukning viss kompensation för de ökade elkostnaderna under januari och februari 2022. Men inte heller det förslaget är bra.

 

Socialdemokraterna däremot kommer inte fördela de sju satsade miljarderna demokratiskt. De har som utgångspunkt hur mycket förbrukning man har enligt den trappa de presenterat, och där högst bidrag ges dem som har en förbrukning över 2000 kWh/månad. Då kan som högst 6000 kr betalas ut för december, januari och februari. 

Men deras största misstag är att man inte tar någon hänsyn till skillnader på våra fyra el-områden i Sverige, med andra ord får en normal villaägare i Luleå (ZON 1) med en genomsnittsförbrukning på 2000 kWh/månad utbetalt 6000:-, och en villaägare i Malmö (ZON 4) med samma förbrukning också 6000:-.

 

Här uppstår en helt odemokratisk fördelning. Snittpriset för december 2021 var i ZON 1 72.82 öre per kWh ex moms. Snittpriset i Malmö var under samma period 197.79 öre ex moms.

 

Om priserna står sig under januari och februari betalar en villaägare i Luleå 4370 kronor ex moms för el under 3 månader och får 6000 kr i bidrag. Villaägaren i Malmö betalar för samma period 11867 kronor ex moms.

 

Inget av de båda förslagen från M eller S är bra, men M tänker i alla fall rätt när man sänker en skatt tillfälligt under en period istället för att som Socialdemokraterna älskar att göra, ge ett bidrag så kan du betala din skatt.

 

Varför har det inte lagts ett förslag om tillfälligt sänkt moms? Det är ju på momsen staten beräknas få in cirka sju miljarder extra under dessa månader. En permanent slopad moms på elskatten vore ett första steg, men en tillfälligt sänkt moms för att hjälpa de som drabbats mest nu skulle vara bäst och mest rättvist. Det är ju inte Södra Sveriges fel att politiker inte lyckas ordna med elöverföringen från Norr till Söder.

 

PS. Bygg kärnkraft i stället för kostsamma vindsnurror (nästan inga går i vinst trots subventioner) De kommer antagligen att stå som skampålar i framtiden och förstöra vår fina natur. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
ENERGIPOLITIK

Debatt: Sänk dieselpriset med tre kronor- och satsa på elektrifieringen

Sänk dieselpriset med tre kronor- och satsa på elektrifieringen

Insändare: Hjälp! Vad ska jag köpa för bil?

Hjälp! Vad ska jag köpa för bil?

Insändare: Ska det slösas eller sparas på energin?

Ska det slösas eller sparas på energin?
Läs mer!

Insändare: Sänk skatten istället för att ge bidrag

Sänk skatten istället för att ge bidrag

Insändare: Ge bonus till dem som skrotar bilen

Ge bonus till dem som skrotar bilen