Så målar och tapetserar du rätt

När målaren Peter Virf tapetserade det färgglada sovrummet på Aftongatan räckte det att spackla och slipa skarvarna. Men eftersom underarbetet lägger en stor grund för slutresultatet är bredspackling att föredra vid målning av väggarna.

29 januari 2017 19:00

Peter Virf, målare och delägare på Lidmans måleri i Linköping, poängterar flera gånger underarbetets betydelse för hur tapetseringen eller målningen i ett rum till slut blir.

– Det är alltid viktigt för slutresultatet, men man kan väl säga att det är ännu viktigare när man ska måla. Tapeter kan ju dölja en del ojämnheter, men det gör aldrig en målad yta. Därför är det allra bästa att bredspackla och slipa alla väggar i rummet innan, framhåller han.

Något som inte är det enklaste att få till om man inte är målare eller har vana.

– Det kan lätt bli så kallade ryggar eller höga kanter som kräver mycket slipande att få bort. Vill man måla på egen hand kan det därför ibland vara läge att anlita en hantverkare i alla fall till bredspacklingen.

Den behöver göras två gånger och det gäller att låta den torka ordentligt innan slipningen. Man ska inte ha för bråttom där.

När Peter renoverade sovrummet på Aftongatan stod tapetsering i uppdraget – och eftersom de befintliga tapeterna var hela och övermålade räckte det att skarvspackla.

– Om det hade varit nya gipsväggar eller om det funnits släpp eller blåsor hade jag behövt måla en spärrfärg och sedan bredspackla. Men nu krävdes enbart spackling och slipning av skarvarna och det gjorde jag två gånger, berättar han.

Därefter väntade målning av tak och taklister. Om det hade varit ett nytt gipstak eller den befintliga färgen varit annan än vit hade grundregeln varit en grundmålning och två färdigstrykningar. Men eftersom takfärgen var vit räckte det med två färdigstrykningar.

Tre av fyra väggar fick en ljusblå tapet – och den fjärde, bakom sängen, en färgglad fondtapet med mörkblå bakgrund och med blommor och fåglar som motiv.

– Kul att våga lite med färg och mönster. Annars har ju trenden varit mycket vitmålat på senare tid – frånsett en del fondväggar där folk har lite mer mod att välja starkare mönster, menar Peter.

Båda tapeterna var Easy up – som ju dominerar marknaden mer och mer på senare år.

– Fördelarna är fler med Easy up, eftersom de kan sättas direkt upp på väggen – och inte måste skäras till på ett tapetserarbord och dra åt sig limmet en kvart innan uppsättning. Sedan behövs ju inte lika mycket lim heller eftersom de till skillnad mot traditionella papperstapeter inte består av något levande material. Easy up är tillverkat av cellulosa och polyester.

Peter Virf fortsätter:

– En annan stor fördel är att man kan sätta dem kant i kant vilket inte ger några överlappande skarvar som papperstaperna gör – så kallade trådkanter. Det gör ju ganska mycket för utseendet.

En bra utförd bredspackling med efterföljande målningar ger ofta ett ännu bättre resultat. Då kan inga skarvar skönjas överhuvudtaget.

– Vi målar mer än vi tapetserar i dag och det som ändrats där är att allt fler tar en mattare färg med låg glans, ofta glans fem. Då reflekteras inte ljuset på väggen på samma sätt.

Att fler väljer att måla i stället för att tapetsera tror Peter också beror på att det är lättare att hålla efter.

– Har man barn och det lätt blir fläckar eller märken på väggen kanske man måste byta ut hela tapeten. Att måla om en viss del är ju betydligt enklare och mindre kostsamt.

Något han också tycker är viktigt vid målning är att inte snåla på verktygens kvalité.

– Att ha en billig pensel som släpper en massa strån eller en inte tillräckligt långhårig rulle är väldigt irriterande, orsakar en massa extrajobb och ger inte lika bra resultat. Precis som det är viktigt med ergonomiska spackelspadar är det betydelsefullt med syntetpenslar av hög kvalitet som också håller mycket längre och långhåriga rullar. Jag brukar ha en spackelspade på 40 centimeter som håller spacklet och en på 20 centimeter som jag spacklar med.

Förr hällde många upp färgen i tråg som de strök rullen i. Men det används inte av målare och är inte heller något som Peter rekommenderar för amatörer hemma.

– Det gäller att använda mycket färg och när rullen stryks på trågets platta försvinner i stället en hel del färg innan man drar den på väggen. Doppa därför rullen direkt ned i färgburken. Det är bättre med för mycket färg som i stället efterrullas, avslutar han.

Peter Virfs målningstips

* Lägg en extra peng på bra verktyg – ergonomiska spackelspadar och en syntetpensel av bra kvalitet som inte släpper strån under arbetets gång.

* Bredspackla väggarna två gånger för att få bort alla ojämnheter. Det ger ett bättre resultat. Den här delen kan vara värd att anlita en hantverkare till, även om du vill måla själv. Underarbetet är väldigt viktigt.

* Måla väggarna tre gånger – först med grundfärg en gång, följt av två färdigstrykningar.

* Använd mycket färg och efterrulla hellre väggarna än att ta för lite färg, som det ofta blir då du använder ett tråg. Det är bättre att doppa rullen direkt i färgburken.

* Tänk alltid på torktiderna. Vänta ett dygn mellan de två bredspacklingarna med efterföljande slipning – och även då du målar väggar eller tak.

* Vid målning av tak kan du först använda isolerspray för att ta bort eventuella fläckar i taket. Sedan är grundregeln att först måla med grundfärg och därefter två färdigstrykningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!