Få in årets trender i ditt kök med 8 budgettricks

Bruna toner, blänkande stänkskydd, öppna hyllplan och personlig touch – trendsäkra ditt kök utan att renovera.

12 februari 2017 12:00

Efter sömlösa skåpsluckor i minimalistiskt vitt, industriella restaurangkök i rostfritt stål och rustika back-to-basic influenser ser framtidens kök ut att vara en salig blandning av alla möjliga stilar. 2017 är året då 1970-tals-flörtarna hittar in även i köket, mosaiken gör comeback och det personliga får ta mer plats än någonsin tidigare.

The Peckham Rye Kitchen by deVOL
Foto av deVOL Kitchens - Hitta bilder av klassiska kök

1. Personlig prägel


Har du reagerat på att var och varannan bild på kök det senaste decenniet sett ut att vara fotat i ett och samma hem? Det är det slut på nu – dags att bana väg för personlig prägel! Valmöjligheterna när det kommer till färg på skåpluckor, stänkskydd, knoppar och handtag har aldrig varit större, och det är mer rätt än någonsin att göra sin egen unika mix. Kombinera gärna med konst och inramade alster som nästan får köket att leda tankarna till ett ombonat vardagsrum.


Ringvägen 158 / Stockholm
Foto av WestEast - Designinspiration för skandinaviska kök

2. Bruna toner


1970-talet har redan gjort avtryck i hemmets övriga inredning och nu har det blivit hög tid för köket att haka på trendvågen. Brunt och beige spås bli det här årets stora färger, så även i köket. Du matchar bruna luckor bäst med vaser, porslin och keramik som också andas retro – vart och vartannat varumärke gör nya, egna varianter av ovannämnda brukskärl, så både utbudet och prisspannet är brett.


Vasastaden, Karl Gustavsgatan 13

 

Miele opvaskemaskine Knock2Open - grebsfri
Foto av Miele A/S - Upptäck idéer för moderna kök

3. Metall


För ett par år sedan var allt som glimmade varm koppar. Därefter knuffade mässing ner föregångaren från förstaplatsen för att nyligen ersättas av kalla metaller. Jobbigt att hålla reda på, va? Därför är det befriande att även kommande kök ser ut att vara skimrande – men utan pekpinnar. Glansigt, matt, kallt eller varmt – välj själv och skräddarsy köket efter din egen budget och smak. Den som vill slå på stort klär in skåpfronter, den som är nyfiken på något mindre kanske satsar på ett stänkskydd, och den tredje adderar glänsande detaljer på knoppar, lampor, maskiner eller blandare.


The Ladbroke Kitchen

Egetræskøkken
Foto av Det Mondæne Skur - Upptäck idéer för moderna kök

4. Kontraster


Vid det här laget kanske du börjat inse att framtidens kök präglas av personlighet och kontraster. Känn dig inte tvungen att välja en stil eller epok, utan tillåt dig att blanda. Här har man till exempel blandat minimalistiska luckor med industriellt kakel, och tillfört värme och personlighet med växter och en vacker matta på golvet.


Styling for client/real estate agency Hornstull Stockholm
Foto av Myrica Bergqvist Interior Stylist/Decorator - Hitta foton av moderna hem

5. Knappmosaik


En gammal kakelfavorit som gör comeback är knappmosaiken. På golv är vi kanske fortfarande främst vana att se den i badrum, men som stänkskydd är den perfekt i köket. Tänk på att impregnera fogarna så att ytan blir lätt att torka av och hålla ren.


Norrtullsgatan 22
Foto av Alexander White - Hitta bilder av moderna kök

6. Öppna hyllor


Som motreaktion till släta luckor och slukande, dold förvaring har öppna hyllor börjat ta alltmer plats i köket. Handen på hjärtat, den här lösningen kräver kompletterande förvaring också, men för vardagsporslinet och favoritprylarna ger öppna hyllplan ett ombonat och hemtrevligt intryck.

Kungsgatan Helsingborg

 

The Westbourne Garden Kitchen
Foto av NAKED Kitchens - Bläddra bland foton av moderna kök

7. Ny sten


Efter marmor kommer… ja vad? Få material har synts lika frekvent som den dyra marmorerade naturstenen under 2010-talet, men framöver tycks den få kliva tillbaka till förmån för material som granit och terrazzo. Prislappen är dessvärre fortfarande hög så en idé kan vara att begränsa ytan där stenen läggs, för att sedan utöka kvadratmetrarna allteftersom. Då blir det dessutom inte lika kostsamt om du skulle tröttna tidigare.


NW 13th Avenue Loft
Foto av Jessica Helgerson Interior Design - Bläddra bland bilder av industriella kök

8. Lampor i fokus


Både kök och badrum inreds alltmer i samma linje som hemmets övriga rum, ombonade och påkostade, tack vare ett ökat produktutbud på marknaden och fler variationsmöjligheter. Något det knappt talats om tidigare, men som syns alltmer i takt med att öppna planlösningar breder ut sig och köket binds ihop med matplats och vardagsrum, är taklampor som drar blickarna till sig. En dekorativ taklampa kompletterar kökets funktionella fokus på ett fint sätt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Antonia af Petersens, Houzz.se