Hela listan: Verksamheterna som stänger direkt

Kommunen har stängt ner badhus, bibliotek och museer i Norrköping. " Vi är i ett allvarligt läge" säger kommundirektör Martin Andreae.

Stänger ner. Kommunen stänger ner museer, bad och bibliotek i ett försök att minska smittspridningen.

Stänger ner. Kommunen stänger ner museer, bad och bibliotek i ett försök att minska smittspridningen.

Foto: Sara Segraeus

Norrköping2020-10-30 11:15

På fredagen möttes en strid ström av besökare till bibliotek, badhus och museer av stängda dörrar. De skärpta råden för att minska smittspridning i länet fick Norrköpings kommuns ledning att snabbt fatta beslut om stängning.

– Folkhälsomyndigheten var väldigt tydlig i sina uppmaningar om att man ska undvika att gå på biblioteket, undvika badhus och undvika museer. Därför har vi fattat beslut om att stänga ner, säger Martin Andreae.

De verksamheter som stängs är:

✔ Biblioteken, men bokade barngrupper tas i vissa fall emot.

✔ Badhusen Centralbadet, Skärblackabadet och Råsslabadet. Enbart öppet för skolsim och föreningsverksamhet för 15 år och yngre.

✔ Norrköpings konstmuseum, Norrköpings stadsmuseum och Visualiseringscenter. Alla visningar och aktiviteter ställs in.

✔ Fritidsgårdarna stänger sin verksamhet på kvällstid för ungdomar födda före 2005.

✔ Ishallar stänger för allmänheten.

✔ Kulturskolan hålls enbart öppen för barn som är 15 år och yngre.

✔ Stadsarkivet är stängt för besök, men lämnar ut handlingar efter beställning.

✔ Kontaktcenters reception är öppen – men allmänheten uppmanas att helst ringa eller mejla.

✔ Cnema och Louis De Geer har öppet men med restriktioner. Gränsen för 50 personer som Länsstyrelsen i Östergötland har bestämt för allmänna sammankomster gäller.

På Centralbadet fick många besökare vända i dörren. Ranica Jacoy och hennes två söner hade tänkt att besöka badet efter lunch på fredagen.

– Jag är själv undersköterska och har förståelse för beslutet. Men barnen blir ju jättebesvikna, särskilt den minste som så gärna ville bada, säger Ranica Jacoy.

Men Martin Andreae berättar att förståelsen för krisledningsnämndens beslut var stor i verksamheterna.

– Det var ingen diskussion om saken varken bland politiker eller verksamhetsföreträdare. Alla tycker att det var ganska självklart att följa Folkhälsomyndighetens linje, säger 

Men Norrköpingsbor kan nog invända att de nu behöver sina bibliotek?

– Jo, jag förstår att man kan tänka så, men vi är nu i ett allvarligt läge. Vi har folkhälsoperspektivet och måste tänka på att minska smittspridning. Det handlar om människors liv och hälsa, säger Martin Andreae. 

Med anledning av den ökade smittspridningen av coronaviruset i Östergötland har vård- och omsorgskontoret beslutat om att uppmana närstående att vara försiktiga med besök på boenden för äldre med demenssjukdom samt till grupp- eller serviceboenden.

– Vi går ut med en stark rekommendation till anhöriga att i möjligaste mån undvika besök. Men om man känner att det inte fungerar, att man måste träffas, får man ta kontakt med personal så att det kan ske på säkrast möjliga sätt, säger Martin Andreae.

Hur ska man göra för att undvika att få in smitta genom personalen?

– Där har vi en större vaksamhet och kunskap nu än i våras. Vi försöker göra alla åtgärder för att undvika detta.

Åtgärderna kommer att gälla så länge de skärpta råden har satts, till den 19 november. Kommunens medarbetare uppmanas under tiden att om möjligt arbeta hemifrån, undvika kollektivtrafik och ställa in tjänsteresor.

Magdalena Rydén var en av dem som inte kom in på Stadsbiblioteket under fredagen.
Magdalena Rydén var en av dem som inte kom in på Stadsbiblioteket under fredagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!