Logga in
Logga ut

Ska vi leka?

Söderköping Ett nytt år har börjat. Det började med en sorg när vår lilla hund Hercules (Bullen) ganska plötsligt lämnade oss. Hans hjärta orkade inte mer. Han hade varit sjuk den sista tiden och det var nog en befrielse för honom att få somna in. Vi saknar honom, han var en speciell liten varelse.

Det har varit många helgdagar och de flesta av oss har haft tid att umgås med familj och vänner. Jag har haft förmånen att träffa min familj flera gånger. Tänker på barnbarnen, deras julklappar, leksaker. De var inte roliga om de inte kunde dela leken med någon annan. De mindre barnen tycker att det är lika roligt att leka med gamla saker så länge någon leker med dem. Den bästa julklappen för dem var nog tiden vi vuxna kunde ge dem till lek och bus.

Det är ungefär samma sak med våra äldre. De uppskattar att umgås och göra saker tillsammans. I vår vardag finns det inte tid så ofta att verkligen på ett avslappnat sätt umgås. Ibland tänker jag att det vore bättre att flera generationer bodde tillsammans, som det var förr i tiden. På det sättet skulle både barnen och de äldre nästan alltid ha någon att vara med, men det är lite mer komplicerat än så. Idag är våra äldre pigga pensionärer och vill ha ett eget liv med resor och aktiviteter och vem vill ha svärmor boende hos sig hela tiden...ni förstår, det är inte så enkelt.

Numera är jag oppositionsråd i Söderköping. Jag behöver lite tid för att komma in i den rollen men det ska nog gå bra. Det är på ett sätt lättare att vara i opposition med något mindre ansvar men inte bättre. Att kunna få genomslag för socialdemokratisk politik blir svårare nu men jag och de övriga förtroendevalda kommer att jobba hårt med våra frågor.

Önskar alla god fortsättning på det nya året!

Edvin, tre år, kommer snart. Det första han kommer att säga är - mormor, ska vi leka?

The Orange Day

Söderköping Idag är det den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Det är en viktig dag för att uppmärksamma detta enorma samhällsproblem. För att motverka mäns våld mot kvinnor krävs engagemang varje dag. Socialdemokraterna har en nollvision mot mäns våld mot kvinnor. En av de viktigaste besluten som Löfvens regering har fått igenom är den så kallade samtyckeslagstiftningen. I ett fullt jämställt Sverige vore det självklart att man säkerställer att samtliga parter vill när det gäller sexuellt samspel mellan män och kvinnor. Så ser inte verkligheten ut så det är därför lagstiftningen behövs.

Det är vårt gemensamma ansvar att förebygga våldet. Våldet mot kvinnor är grovt, upprepat och förövaren är oftast en man som kvinnan har eller har haft en nära relation till. I många kommuner prioriteras inte kvinnofridsarbetet. Det saknas kompetens och resurser och det har inte gjorts någon analys av behovet.

Arbetet med värderingar är viktigt och måste genomsyra hela samhället. Frågan om jämställdhet ska vara närvarande i hela kommunen, om vi ska få till en förändring.

Grått, grått och lite grönt

Söderköping

Den ena gråa novemberdagen efter den andra passerar. Sverige har ingen ny regering och det är oroande för oss i kommunerna. Nästa vecka skall den strategiska planen och budget fastställas av kommunfullmäktige och eftersom statsbidragen är en viktig del av inkomsterna så skapar det en osäkerhet. Läste att Norrköping får 100 miljoner mindre och undrar hur det ser ut för Söderköping. Jag hoppas att vi får reda på siffrorna innan beslut skall tas.

Ett av mina kära barnbarn är fascinerad av Annie Lööf i TV-rutan. Sonens kommentar att "Sämre förebild kan hon ha" får mig att le lite. Jag ler för att jag tänkte samma sak. Jag ler för att tanken på att Annie Lööf skulle bli statsminister tilltalar mig på något sätt. Främst för att hon är kvinna men också för att hon skulle klara av det uppdraget mycket bra, tror jag. Annie Lööf förtjänar vår respekt för hon har lyckats förena ett stort uppdrag med familj och barn. Hon har också utvecklats till en mycket skicklig och kompetent politiker.

Men så är det politiken förstås. Min statsministerkandidat är Stefan Löfven, men Annie Lööf som vice kanske...

Hur som helst behöver våra barn och unga ha förebilder. Starka kvinnor och män som de kan identifiera sig med. Våra barn och unga behöver framtidstro. De behöver veta att möjligheterna finns för alla. Att de kan bli det som de drömmer om; sjuksköterska, busschaufför, lärare, dataingenjör, skogsarbetare eller varför inte statsminister!

Nya strategier i opposition

Söderköping Nu är det färdigförhandlat och alliansen kommer att styra i Söderköping. Det är inte så överraskande efter valresultatet och vi måste acceptera väljarnas val. Vi har fått igenom mycket av vår politik under mandatperioden men det känns som vi hade behövt åtminstone en mandatperiod till för att genomföra det vi påbörjat.

Men nu är eftervalsdepressionen över och vi ska omgruppera oss för att vara en tuff opposition.  Vi kommer att kämpa för våra hjärtefrågor. Vi har en handlingsplan och vallöften att förhålla oss till. Vi kommer inte utan kamp att ge oss när det gäller att förbättra arbetsmiljön, få till tryggare anställningar och öka delaktigheten för medarbetare. Vi kommer också att kämpa för att våra barn- och ungdomar får en bra start i förskolan och skolan. Vi ger oss  inte förrän vi har en bra kvalitet i våra omsorger.

Socialdemokratin är pragmatisk och vi ser verkligheten och problemen i vardagen och vi kommer att tillsammans med våra invånare forma framtiden. Alla människor har rätt till utbildning, hälsa, arbete och social trygghet. Det är våra grundpelare.

Nu är det nya strategier och en tydlig socialdemokratisk linje som gäller. Nu kör vi!

 

”Vanligt folk”

Söderköping Igår kväll var jag på statsministerduellen i Linköping. Stefan Löfven utstrålar värme och sympati och jag tänker på vilken resa han gjort, från svetsare till statsminister. Ulf Kristersson däremot utstrålar, ja, arrogans. Mitt förtroende för Stefan blev starkare.

Tänker på alla förtroendevalda politiker som har jobbat hårt under den mandatperioden som nu är nästan slut. Vi behöver bli fler, vi behöver få med fler unga och vi behöver få med fler med olika bakgrund. Det som är viktigt är att det är ”vanligt folk” som har ett samhällsengagemang. 

Ibland tror jag vi skrämmer bort engagerade människor eftersom de tror att de behöver kunna mycket. Så är det inte. Det räcker med engagemanget, resten kan man lära sig. Vi behöver inte ha specialistkunskaper i kommunallagen, socialtjänstlagen elle vara specialister på hållbarhet. Det vi behöver är människor som jobbar i vården, skolan, handeln mm, vanligt folk som vil förändra och förbättra vardagen för alla.

Vi behöver inte heller få höra från oppositionen att det är dålig styrning och ledning. Våra förtroendevalda ska inte styra verksamheterna annat än med beslut om mål och medel. Vi har en ny styrmodell som behöver utvärderas och kanske förbättras. Det viktiga är att vi har tydliga mål och uppdrag till förvaltningarna. Det är tjänstemännen som är specialisterna.

Socialdemokraterna har 40 namn på sin lista till kommunfullmäktige med vanligt folk. Gå och rösta och rösta S.

Jag är oppositionsråd i Söderköping sedan 1 januari 2019.
Jag är uppvuxen i en liten bruksort i Norra Finland.
Mitt engagemang för samhällsfrågor började redan när jag var barn.
Jag vill kämpa mot orättvisor, kämpa för jämställdhet och solidaritet.
Kämpa för kvinnors och tjejers rätt till utbildning och jobb på lika villkor.
Jag tror på politikens möjlighet att förändra, att skapa ett samhälle som ger välfärd och möjligheter åt alla.

Bloggar

Sportbloggar