Logga in
Logga ut

Ingen nystart - bara försprång

God fortsättning på det nya året - "nu vänder vi blad" som en viss statschef uttryckte det för ett antal år sedan. 
Jag har varvat ledighet med familjen med en hel del förberedande arbete inför kommande politiska arbete. Jag har helt enkelt nyttjat tiden över jul och nyår till att ge mig själv ett litet politiskt försprång - det kommer ni märka under våren.  

Hösten har till stor del präglats av internt arbete för att förhandla om och tillsätta olika uppdrag, den obildade regeringen och budgetarbete.
Valteknisk samverkan gav stor utdelning för oss moderater
Vi moderater har under en längre tid varit tydliga med att vi vill bli Norrköpings största parti och att vi i olika förhandlingar har som mål att maximera utfallet för moderaterna. Det var därför vi bildade en valteknisk samverkan med vänstern och miljöpartiet - det gav helt enkelt oss mest pang för våra mandat. Dock vill jag understryka att det finns få gemensamma politiska beröringspunkter mellan framför allt vänsterpartiet.
KD, L och C röstade med V mot fri företagsamhet i Norrköping
Det blev tydligt vid sista fullmäktige innan jul att Kvartetten kommer låta vänsterpartiet få inflytande i frågor som berör företagande. I den här debatten gällde det hur detaljerade krav en kommun ska ställa om personalövertagande vid olika upphandlingar. Vi tror på marknadskrafter medan vänstern fortsatt vill tvinga fria företag att ta över andra företags personal vid exempelvis upphandlingar av olika tjänster såsom städ och parkskötsel. Tyvärr valde Kvartetten, inklusive Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, att bifalla denna önskan och vi kommer återkomma i den här frågan då detta är förödande för företagens självständighet. 
Regeringen är fortfarande obildad
Regeringen är precis lika obildad nu som före jul så det finns egentligen inget att kommentera ur moderat perspektiv. Jag står bakom den statsbudget som vi tillsammans med KD drev igenom och hoppas ju givetvis att liberaler och centerpartister vågar stå för sin politiska övertygelse även om andra partier stödjer den. 
Kommunal budget
Slutligen - vi har beslutat om en kommunal budget. Det ser riktigt dystert ut för kommunens ekonomi de kommande åren med ökade behov inom välfärdssektorn samtidigt som intäkterna inte alls växer i samma takt. Kvartetten har sagt att de ska återkomma med en tilläggsbudget när en ny regering lagt fram sin politik och givetvis är vi moderater aktiva i den debatten som kommer då. 
Ingen nystart - vi kommer fortsätta nöta samma frågor 
Avslutningsvis - jag är redo för 2019 även om jag inte är så förtjust i allt prat om nystarter. Jag, tillsammans med mina moderata kollegor, kommer fortsätta föra en aktiv oppositionspolitik där vi fokuserar på skola, vård och omsorg. Hoppas vi ses i något sammanhang och du är alltid välkommen att höra av dig till mig. 
PS; idag vill jag särskilt tipsa om denna artikel på Aftonbladets debattsida; 
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/ddWxXA/utvisa-fler-man-som-begar-sexualbrott

”Var det du som läckte?”

Senaste dagarnas offentliggörande av hur Marvelutställningen Superhjältar påverkat det kommunala bolaget Upplevs ekonomi är värt att kommenteras.

För det första så vill jag säga att för mig har kommunala bolag ett existensberättigande så länge det inte finns privata entreprenörer som kan erbjuda samma tjänster och produkter. En kommun kan initiera ny verksamhet genom ett kommunalt bolag men jag anser att vi ständigt måste pröva om verksamheten inom de kommunala bolagen kan skötas av den privata marknaden. Jag tror till exempel att det finns lokala entreprenörer som säkert skulle kunna driva Upplev i framtiden. Kommunen kan istället stödja eventprojekt, genom privata bolag, som är viktiga för kommunen. 

För det andra så drar jag slutsatsen att styrningen och ledningen av de kommunala bolagen börjar bli oerhört avgörande för Norrköpings totala ekonomi. Kommunkoncernen har vuxit och idag handlar det om en omsättning i hundramiljonersbelopp. Det ställer krav på att de som sitter i styrelserna har kunskap att leda ett bolag. Särskilt slår detta igenom i de mindre kommunala bolagen som ofta har en relativt liten tjänstemannaorganisation som stöd. Tyvärr ser jag kunskapsluckor som gör att bolagen inte styrs professionellt. Jag har exempelvis noterat att ordförande för Upplev, Reidar Svedahl, gått ut i massmedia och tydliggjort att han redan innan utställningen var skeptisk. Det är oacceptabelt av två skäl. Dels för att man då inte förstår sitt eget ansvar som ordförande och dels för att det faktiskt inte finns några spår av det i protokoll. 

En annan fråga i samband med avslöjandet av underskottet var ordförandes uttalande i NT om att styrelseledamöter ”läckt uppgifter om bolaget till media”. Jag utfrågades som den ”skyldiga”, både på ett internt möte av Lars Stjernkvist men Reidar Svedahls spekulationer fortsatte ända ut i lokalmedia. Gemensamt frågade de mig om jag ”läckt till media”. Givetvis helt oacceptabelt i ett land där det enligt grundlag är förbjudet att efterforska källor i det offentliga. Dessutom undrar jag huruvida Stjernkvist och Svedahl har kunskap om att kommunala bolag omfattas av offentlighetsprincipen precis som övrig kommunal förvaltning? Varje medborgare i Norrköping har rätt att få veta vilka beslut som föreslås eller som sedan tas i kommunkoncernen och hur våra gemensamma skattepengar hanteras. Varför Stjernkvist ooch Svedahl så desperat tycks vilja hemlighålla vad som sker eller skedde i Upplev får de givetvis själva svara för - och tiden får utvisa som det brukar heta. 

Almedalsrapport - tisdag

”Vi har nästan den högsta arbetslösheten i landet, vi har dåliga skolresultat och de blir bara sämre, vi har ett företagsklimat som är bland det sämsta i hela Sverige” Med dessa ord inleddes oppositionens valrörelsen i Norrköping 2014. Gissa av vem?

Citatet är hämtat från nuvarande kommunalrådet för liberalerna Reidar Svedahl. Fyra år senare är hans slutsatser fortfarande relevanta. De låga skolresultaten kvartstår samtidigt som liberalerna styrt utbildningspolitiken i en koalition med socialdemokraterna.

2014 följde den lokala partiledningen partilinjen och ansåg att skolan var precis så viktig som den är. Men vad hände egentligen sen? 

Vi moderater har gång på gång lagt fram förslag på hur vi kan höja lärarnas löner men gång på gång röstats ned av Liberalerna i Norrköping. 

Detta måste ju bli förvirrat för den som är (eller var) L-sympatisör. Här står jag i Almedalen och lyssnar till att Björklund vill prioritera skolan och lärarnas förutsättningar och samtidigt vet jag att den lokala partiledningen för Liberalerna i Norrköping gång efter gång röstat ned finansierade förslag till att höja lärarlönerna. 

Jag undrar om Björklund vet vad som sker med Liberalerna #inkpg? Om han gör det borde det, i mina ögon, leda till ett kvartssamtal. Det känns nästan som om liberalerna #inkpg blivit kidnappade av socialdemokraternas åsikter och politik. Om Björklund inte har kännedom får vi hoppas att någon missnöjd borgerlig väljare gör honom uppmärksam. 

Mitt betyg till liberalernas skolpolitik #inkpg är ett klart F - underkänt just för att de gett socialdemokraterna alltför stort inflytande . Däremot sympatiserar jag med det som Björklund säger i Almedalen. 

Jag ser att det finns stora möjligheter för liberalerna #inkpg att få ett större genomslag för sin skolpolitik i en Allians ledd av oss moderater. De är såklart välkomna när de vill. Vi står redo för att bryta ett 24-årigt socialdemokratiskt styre. 

 

Almedalsrapport - måndag

Idag är det vänsterpartiets dag här i Almedalen.

Ett parti som jag upplever saluför att allt ska vara gratis utan att förstå hur resurser skapas. Det är också ett parti som har haft en vågmästarroll för regeringen denna mandatperiod. 

Det här med vågmästarroll i svensk politik har mest tillskrivits Sverigedemokraterna. Men om nu vi moderater ofta får svara för att SD skulle vara vår oinbjudna middagsgäst så är det lika relevant om liberaler, centerpartister och kd har tänkt att duka fram en extra stol så att vänsterpartiet i Norrköping kan sitta vid Kvartettens bord efter den nionde september? 

För att uppnå en majoritet i Norrköping krävs 43 mandat i kommunfullmäktige. Idagsläget innehar socialdemokraterna 29 av dessa och Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna har tillsammans 14 mandat. Kvartettens mandat är således precis på gränsen till att vara en majoritet. 

Historiskt vet vi att styrande partier har svårt att hålla kvar alla sina mandat efter en regeringsperiod och det är givetvis rimligt att utgå från ett sådant scenarie även i Norrköping efter valet. Dessutom är socialdemokraternas opinionsläge ett sluttande plan som förmodligen inte nått bottennivå ännu. 

En snabb och inte så osannolik räkneövning är att Stjernkvist kan räkna med att de nuvarande stödpartierna till (S) i Norrköping kanske kan få ihop 10 mandat tillsammans. (S) själva borde vara ödmjuka inför att deras eget stöd kanske slutligen landar på 25 mandat i bästa fall. Därmed skulle Kvartettens inflytande bli  marginaliserat och beroende av fler samarbetspartier. 

För borgerliga väljare är det en nog så besk medicin att inse att samarbete med socialdemokrater kán vara nödvändigt för att skapa ett stabilt styre. Vi hör dock redan nu liberalernas främsta företrädare ogenerat hylla Lars Stjernkvist och hans ledarskap. Det må så vara att vissa liberala sympatisörer kan luta sig lite åt vänster men hur tänker de kring en så pass kraftig vänstergir att låta Vänsterpartiet återigen få inflytande över den kommunala budgeten?   

Med detta vill jag ha sagt att inte bara vi moderater ska ställas till svars i eventuella samarbetsdiskussioner - i det här läget bör både Stjernkvist och övriga företrädare i Kvartetten fundera över hur de förhåller sig till denna matematik. 

 

Almedalsrapport - söndag

Min första dag här i Almedalen är också partiets dag och flera seminarier handlar om moderaterna som ett högerkonservativt eller ett liberalkonservativt parti. Vad vill vi egentligen vara? 

Moderaterna och tidigare högerpartiet har en tradition av att under 1900-talets decennier förmedlat en konservativ högerpolitik som ofta attraherat runt 15 procent av Sveriges väljarbas. Under 2000-talets inledning ändrades den politiska inriktningen till en mer liberalkonservativ hållning och vi gick från 15 procent till 30 procent på en relativt kort tid. Den liberalkonservativa tilltalade fler - så många att moderaterna var det statsbärande partiet mellan 2006-2014. Under den tiden uppnådde partiet 30,1 i opinionen. 

Skillnaden mellan att vara det ena eller andra tycker jag kort kan beskrivas som skillnaden mellan vision och verklighet. Jag är övertygad om att vi uppfattas som valbara för en större väljarbas när vi står med båda fötterna i myllan och pratar om vardagensproblem. Den politiken är förvisso ett litet avsteg från vår konservativa ådra. Tyvärr upplever jag ibland  och när vi inte lyckades formulera en tydlig bild av vad som skulle utvecklas i exempelvis valet 2014 var det som om väljarnas vardag blev ointressant och vi gick tillbaka till de frågor där många av våra företrädare känner sig trygga. 

Den konservativa högerpolitiken har under hela denna mandatperiod utmanat liberalkonservatismen inom partiet. Numera pratar vi om att antingen vara ”moderat Classic” eller ”nya moderaterna”. 

Men för mig, som kom in i politiken ungefär mitt i livet under liberalkonservatismens största era i partiet, finns det ingen motsättning mellan dessa falanger. Däremot kräver det ett modigt och tydligt ledarskap där vi vågar fokusera på det som gör att vi återigen kan bli Sveriges största parti. Där är jag tydlig med i Norrköping  att de absolut viktigaste frågorna är utbildning och arbete - även arbete för de grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är enbart där som vi på riktigt kan skapa förutsättningar för bryta ett mycket långvarigt utanförskap. 

Så frågan är - kan man vara ModeratClassicLiberalkonservativ? För det är nog jag😃.

 

Hej! 


Det är jag som är Sophia Jarl. 


Jag är född och uppvuxen i Norrköping. Utbildad lärare och mamma till två flickor. Gift med Mårten och boende på Vikbolandet. Jag är oppositionsråd för Moderaterna i Norrköping.


Jag tror att jobb och utbildning är nyckeln till ett välmående Norrköping. Vi behöver alla, oavsett bakgrund, befinna oss i ett meningsfullt sammanhang och uppelva den frihet som egen försörjning ger. Och vi behöver  en skola där alla får möjlighet att lära och där alla förstår att utbildning öppnar dörrar för att lära om och lära nytt. 


Jämställdhet och integration är två samhällsutmaningar som jag är extra engagerad i. Jag kommer aldrig acceptera ett samhälle där jämställdhet får stå åt sidan. Alla barn har rätt att växa upp som jämlikar. Och integration är en utmaning - inte en ursäkt för att tränga undan andra behov som vår välfärd måste hantera.


Jag vill vara med och utveckla lösningar som är utgår från verkligheten. Politiken ska fokusera på svårigheter och lösningar istället för att slösa tid på att prata om det som faktiskt fungerar.


Vill du veta mer om mig så titta gärna på min hemsida: www.sophiajarl.se  Du kan också följa mig på facebook via https://www.facebook.com/sophia.jarl och på twitter: @sophiajarl


Varmt välkommen med dina synpunkter och frågor framöver!

Bloggar

Sportbloggar