Logga in
Logga ut
Dödat en person i Afghanistan - beviljas ... Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Mirza Tule

Mirzas fotbollsblogg

Zlatan har rätt

Norrköping När man söker på ”Zlatan Ibrahimovic” i Aftonbladets sökmotor från artiklar utgivna 2001 (året han landslagsdebuterade), får man 215 träffar. Gestaltningen av honom är väldigt idoliserande där han beskrivs som en modig ledargestalt och det är många positiva vibbar kring hans närvaro. Redan under denna epok intervjuas talanger som pratar om att ”bli som Zlatan”. I samband med hans förhandlingar med holländska klubben Ajax, gestaltade tidningen honom som Sveriges nästa stora superstjärna. Förutom att ha beskrivits som en offensiv talang, fick hans övergång till Ajax stora rubriker med ord som ”rekordsummor”. Han pratade även om att hans mål var att göra klubben till bäst i världen tack vare hans ankomst.

Under flytten till Ajax var det mycket fokus på honom, inte minst efter drömmålet som spelade roll i matchen mot norska Moss. Aftonbladet skriver även mycket om relationen med sportchefen Leo Beenhaaker som då var verksam hos holländarna. Trots den något negativa bilden som har skapats om Zlatan Ibrahimovic, visar analysen att Aftonbladet faktiskt var oerhört positiva kring hans gestalt. Under våren 2001 visar undersökningen inte minst på detta och bland annat beskrivs han som underbarn. Ett typiskt exempel på att Zlatan redan har blivit någon form av idol är att journalisterna är intresserade av hans personlighet och att man redan söker rubriker i hans citat. Den dåvarande 19-åringen fick frågan hur hans drömflicka skulle se ut, vilket någonstans är talande för den tidens rapportering. Idag hade förmodligen samma intervju klingat illa på grund av en aningen sexistisk ton i framförhållningen.

Ibrahimovic viktiga roll för media blir ännu tydligare när en match mellan Djurgården och Malmö blev uppmärksammad. Han fick utstå flera glåpord och rasistiska tillmälen från hemmasupportrarna, vilket Aftonbladets krönikörer var starkt emot. Man ställde sig direkt på Zlatans sida och påpekade hans viktiga roll inom svensk fotboll och att det var en talang man inte fick förbruka. I tidningen blev även några Djurgården-fans till och med uppmärksammade, när några av dem uttryckte en stark självkritik efter händelserna som uppstod.

25:e april 2001 var ett stort datum för honom, eftersom det var då hans ”riktiga” A-lagsdebut kom mot Schweiz. Trots att en av artiklarna hade rubriken ”Zlatan tog inte chansen”, ser man återigen hur optimismen flödar i framförhållningen. Hade Ibrahimovic stått för samma insats idag hade majoriteten pekat på en blek insats, men som 19-årig debutant handlade det istället om att Zlatan hade mer att ge. I samma veva intervjuades anfallskollegan Marcus Allbäck och även här hade han en underordnad position, eftersom frågorna handlade om ifall han var orolig över Ibrahimovic konkurrens. Allbäck menade snarare att han bara var en positiv injektion och att hans ”osvenska” stil breddade landslagets register.

Efter en match mellan Malmö FF och BK Häcken, blev Ibrahimovic utvisad efter en tackling på Kim Källström. Det fick den förre svenske storspelaren Torbjörn Nilsson att yttra sig om Zlatans omognad och att Malmö borde ta sitt ansvar med att uppfostra honom. Återigen blir Aftonbladet en försvarssköld när Stefan Alfelt skyddar Zlatan efter Torbjörn Nilssons påhopp. I fokus låg 19-
åringens bakgrund och tuffa uppväxt som ett skäl till de beteendemönster han visade upp.

Tack

Norrköping

Kasper

Norrköping

Vamos Suecia!

Norrköping

Kalinka

Norrköping Hej!

Kommer under större delen av sommaren fokusera på min VM-vodd Kalinka. Se gärna till att följa den via Youtube och via min blogg här! Prenumerera gärna, stort tack!

24-åring med fotbollsfostran i IF Sylvia. Manager för Calcio Amore. Meriter från SFL.


Tidigare skribent på Fotbollskanalen/TV4 och är M.Sc inom kultur och mediegestaltning.


Hjärtat klappar för Arsenal och Lukas Podolski. Griezmann också en favorit. Extraknäcker med tennis.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se