Logga in

Mirza Tule

Mirzas fotbollsblogg

Den unge agenten

Norrköping Han är agenten som väldigt ung valde sin egen väg och som snart 27 år gammal har sitt egna management och har redan jobbat med spelare som Robinho, Emmanuel Adebayor och Mirko Vucinic.

Ändå är det få som känner till hur agentvärlden fungerar och vem "Malmö-pågen" Denis Celebic egentligen är.

7:e augusti 2017. Stortalangen Sead Haksabanovic presenteras av West Ham för en summa på nära 30 miljoner kronor. Det var bara en tidsfråga innan Halmstads mittfältsvirtuos skulle lämna Sverige, men det var ändå ett långskott att Premier League skulle bli svensk-montegrinens nästa destination. Det få vet dock är att en av agenterna som var inblandad i affären var en skåning med rötterna i Bosnien/Hercegovina, som få trodde på när han under sin tid på högskolan bestämde sig för att följa sin dröm och styra en egen agentur.

Denis Celebic är killen som på sitt sätt redan lyckats inom fotbollen.

– Jag började rätt så tidigt med detta yrke, redan vid 21 års ålder. Ganska tidigt förstod jag att framtiden som fotbollsspelare inte fanns, så jag sadlade om och började med agentbranschen. Jag pluggade Sports Management vid Malmö högskola och parallellt med pluggandet började jag bygga kontakter inom fotbollen. Det var inte lätt eftersom det är många som bara pratar, det vill säga mycket snack och lite verkstad. De första 2-3 åren var det mest och bygga ett starkt kontaktnät som du kan lita på och luta dig emot. Jag har varit med om mycket redan vid ung ålder, så det blir lätt för mig att avgöra vem som är seriös och inte. För ungefär två år sedan blev jag dock tillfrågad av mina nuvarande partners Dario Slomic och Vojislav Savicevic att komma in i deras team och jobba. Där tackade jag JA och sedan dess har det bara gått spikrakt uppåt väldigt snabbt, vilket jag är mycket tacksam för. Jag startade Q Evolution GFC och syftet med det, är att skapa ett varumärke som representerar oss på bästa sätt. 

Det finns en hel del fördomar om att agenter är giriga och prioriterar pengarna före klienterna i sig. Hur känner du kring den debatten och hur jobbar du/ni för att motverka den bilden?

– Det är som inom alla yrken. Folk är olika och har olika prioriteringar och värderingar. Någon gör detta endast för pengarna och någon gör det av en annan anledning. Visst kan agenter ibland uppstå som giriga, men det finns mycket bakom det hela och det är inte så glamouröst som alla tror. Det är mycket jobbkostnader generellt, så man får sätta allting i ett perspektiv. Att det finns de som tittar på pengar innan sina klienter stämmer ju dock till viss del och det är inte bra, eftersom vi har att göra med människor. I detta jobbet kan en händelse eller ett felsteg, göra att man förlorar allt på en dag både för spelaren och agenten. Konkurrensen är stentuff och därför tror jag att agenterna har tankesättet att de ska ta så mycket som möjligt, innan något går fel.

En klient som fick stor uppmärksamhet under försäsongen 2015 var Freddy Adu, som i början av 2000-talet spåddes bli nästa superstjärna med bland annat debut i MLS som 14-åring. Det ryktades om flera allsvenska klubbar som nästa adress, men i slutändan blev det inget av det. Celebic menar att det krävs särskild rådgivning med den typen av spelare och att miljön blir ännu viktigare i fall som dessa.

– Oavsett vad en spelare som Freddy Adu än gör lär det komma med i tidningen eller annan media. Det är tufft om man inte varit med om det innan. Där gäller det att lugna situationen och få klubbarna och deras stab att förstå att det är så här bland dessa spelare, det vill säga att man får vänja sig vid det. Fram tills personen motbevisar alla skriverier på plan, kommer det alltid att finnas en stor medial uppståndelse just på grund av att det har bildats en stor hype genom åren. Jag kan säga att man måste lägga ner mycket tid på en sådan spelare, planering, intervjuer etc då allting måste slipas inför en så kallad "omstart". 

Vilka spelare i din stab är "de mest prisvärda" och vilka stora affärer har du gjort i sommar?

– Mitt team har arbetat med enormt stora spelare igenom åren. Spelare som jag själv varit inblandad med, vare sig affären gått igenom eller inte är Vedad Ibisevic, Robinho, Adebayor, Fabio Capello, Sead Haksabanovic med mera. Som sagt har jag haft turen att kunna jobba med den absoluta toppen och det är enorm tacksamhet jag känner. Alla affärer är olika då alla klubbar tänker olika och alla spelare har olika prioriteringar. Det bästa med detta är att du aldrig vet vad du får för reaktion, eftersom det är människor och alla individer är olika. 

Celebic har trots sin unga karriär varit med om en hel del intressanta transfersåpor. Bland annat blev det en tvist efter att Djurgårdens succéanfallare från 2015 Nyasha Mushekwi genomfört en övergång till kinesiska ligan från sydafrikanska Mamelodi Sundowns, utan Celebic vetskap trots att ett avtal fanns mellan parterna. Den kanske mest uppmärksammade nyheten blev sedermera historien om Alieu Darbo som nästintill lurat flera storklubbar i världen med falska brev, CV:n etc. När Celebic förklarar dessa fall menar att han att det är viktiga erfarenheter och lärdomar.

– Jag hade turen att lära mig dessa grejer som ung med fallet Darbo, och det har hjälpt mig att komma dit jag är idag. Det viktigaste är att klubbarna och personer inom fotbollen förstår att man blivit utsatt och att man är offret i hela historien. Sedan vad folket omkring tycker och tänker ska man inte ta i åtanke. Det viktigaste är kretsen inom vår sport. 

Sist men inte minst, vilka målsättningar har du som agent?

– Mitt mål var att kunna leva på agentyrket, vilket jag har kunnat göra de senaste åren. Egentligen har jag inga mer mål, utan jag tar varje dag som den kommer. Om jag i slutändan hamnar i toppen, kommer det vara en bonus eftersom jag redan har nått dit jag ville.

Denis Celebic (till v.) med Inters anfallare Stevan Jovetic.

Timing i att välja rätt klubb

Norrköping 10000-kronorsfrågan är: Kunde vem som helst gjort det bättre i United i nuläget än José Mourinho?

Det är ett svar som förminskar portugisen som manager, men Solskjaers aura ger helt klart mer bränsle i en het diskussion.

Senast läste jag i en artikel att till och med kökspersonalen i klubben kände oro och någonstans får man betrakta det som pricken över i:et. Mourinho lämnade United i moll och i ärlighetens namn var det ett drömläge för vem som helst att ta över. Dels är det ligaplaceringen som är urusel med tanke på lagets dignitet, men framför allt finns det ett grundmaterial som fortfarande i sina bästa stunder håller absolut världsklass. Man skojar inte bort namn som Pogba, Matic, Rashford, Martial och De Gea med mera.

Å andra sidan: Var valet av Solskjaer en konsekvens av bristande kompetens från klubbledningen, eller snarare ett genidrag när det kommer till det kortsiktiga perspektivet? Än så länge har United sett ut som ett helt annat lag. Åtta gjorda mål på två matcher under norrmannen bevittnar om att United-fansen vågar drömma sig tillbaka till Fergie-epoken. Man blir inte jätteförvånad över förre "supersubens" uttalanden om hans långa samtal med Sir Alex om tips och råd. 

Diskussionen kring Solkjaers kompetens som huvudtränare kommer fortsätta egentligen hela våren oberoende av resultat, eftersom det egentligen är en debatt mellan etablissemanget kontra de mer filosofiskt lagda fotbollsmänniskorna. Till exempel hävdar ena sidan att det finns ett fundamentalt problem i att klubbar väljer tränare baserat på deras meriter som spelare, vilket egentligen inte säger någonting om hur bra de faktiskt är på att just träna. Vi har flera exempel på före detta spelare som knappast har haft en lika framgångsrik tränarkarriär, med Diego Maradona som kanske det främsta exemplet. Den andra sidan hävdar å sin sida att det finns något djupare som inte går att förklara med fakta, utan det är bara konstateranden. Solskjaer tillhör klubbens gamla DNA. Solskjaer har ingjuten vinnarkultur. Solskjaer är Manchester United.

Man måste samtidigt sätta anställningen i kontext. Solskjaer fick nyttig erfarenhet under sin sejour i Cardiff och misslyckandet var mer än en nödvändig lärdom. Tiden i Molde har också utvecklat honom, men framför började Solskjaer faktiskt sin tränarkarriär i Uniteds reservlag. Det finns med andra ord inga rimliga argument för att räkna bort norrmannens kompetens bara för att fotbollstyckare hyllar honom på grund av hans leende och hans kärlek till klubben. Självklart finns rent ut sagt idiotisk naivitet kring det här att tro på att bra spelare automatiskt blir bra tränare, men Solskjaer har inte fallit från himlen. Tar man Zinedine Zidane som exempel spenderade han många år i Castilla innan han fick chansen i A-laget. Jag tror knappast att den före detta norske anfallaren satt längst bak i klassrummet under tränarkurserna och kastade suddgummi.

Med det sagt finns bara ett svar i denna diskussion och det är att vi egentligen inte kommer få något svar på Solskjaers kompetens under dessa sex månader. Dels är sejouren för kort för att ens analysera, men dessutom kanske denna vår snarare blir en "avslappningsprocess" för spelarna som kanske vilken som helst någorlunda kompetent tränare hade kunnat utnyttja. Det vi dock vet med all säkerhet är att som tränare måste man välja helt rätt klubbar i rätt skede av karriären. Utifrån den aspekten har Solskjaer gjort ett supersmart val. Han kan inte lämna som förlorare hur det än går om sex månader, bara som vinnare.

Så ska det ju å andra sidan vara med Fergie-adepter.

Likgiltigheten kring Milan säger allt

Norrköping AC Milan med näst flest Europacup-titlar någonsin åkte igår ur Europa League.

Folk rycker på axlarna åt detta.

Detta om något påpekar det faktum att Milans dystra kapitel i deras fotbollshistoria fortsätter.

Med tanke på torsdagens sena träning med Calcio hade jag svag koll på Europa League, men efter att ha kikat på Livescore efter träningen kunde jag konstatera att Milan inte spelar slutspel i februari. Man förlorade mot Olympiakos borta och det var direkt avgörande för deras uttåg. Trots detta verkar flera Milanistas rycka på axlarna. 

På allvar?

Sedan min uppväxt har Milan alltid varit en jätte. När Arsenal slog ut Milan i CL-åttondelen 2008 svävade jag på moln. Vi slog ut en jätte och hade chans att återupprepa 2006 när vi nådde finalen i samma turnering. Där och då var Rossoneri fruktade. 

Tio år senare känns det snarare som om tidsmaskinen tagit oss 30 år framåt. Det har länge pratats om satsningar, nya arenor, ägare som ska ta tillbaka Milan där de hör hemma men man trampar i vatten år efter år. Oklarheterna kring ledarskapet både på och utanför planen består. När Gennaro Gattuso tillträdde trodde många att han var en tillfällig tränarlösning tills Milan skulle hitta en stortränare som skulle kunna axla rollen. Det var länge snack om Antonio Conte, inte minst med tanke på hans bedrift med Juventus när han påbörjade projektet med att ta tillbaka Bianconeri där de hör hemma, nämligen på toppen.

När supportrar hetsar mellan varann vid rivalitet, är det ett tecken på respekt men också rädsla för sin antagonist. Det är ingen slump att alla möten mellan Barcelona och Real Madrid är så laddade, med tanke på att de kanske varit två av världens absolut bästa lag om man ser till den senaste tioårs-perioden. Normalt sett bör Europa skratta åt Milans otroliga fiasko, men vad jag bedömer är det mest att man rycker på axlarna. Det om något ger mig oroväckande signaler. Ska vi inte kräva mer av en av världens största klubbar historiskt sett? Det är klart att fansen i sig inte prioriterar Europa League med tanke på att topp-fyra i ligan är en rimlig prioritering, men ett lag av deras dignitet ska nå slutspel med ett B-lag ändå, det finns inget att diskutera där.

Hoppas verkligen inte jag är ensam om dessa tankar som neutral supporter. 

Skam den som ger sig

Norrköping Livstecken.

Vill bara informera att bloggen inte är död alls, det har bara varit en hektisk period sedan VM-sommaren. Säsongen är hur som slut med Calcio Amore. Det slutade med poängrekord och placering på övre halvan, vilket känns som klart godkänt i min första säsong som huvudtränare. Ser fram emot en innehållsrik vinter ...

Norrköping Futsal är min anhalt när det kommer till just futsal. Premiären är bara att glömma, men redan på onsdag har vi chans till revansch mot topptippade Örebro. Vi är lite underdog, men det är också en roll som tidigare har passat oss så hoppas att grabbarna höjer sig.

Har flera projekt på G, så håll utkik på min Facebook, Instagram, Twitter, Youtube etc för att inte missa.

Ses!

Tack

Norrköping

Kasper

Norrköping

25-åring Gunner som idag är spelande tränare i Calcio Amore. 


Som vänsterfotad är Lukas Podolski favoritspelaren, men Antoine Griezmann är också en växande favorit.

Bloggar

Sportbloggar