Logga in
Logga ut
Löpning + öl = sant? Hälsocoachen Hälsocoachen
Vädersponsor:

Utkastad av SD Valdemarsvik!

Valdemarsvik, riks  

 

Facebook är ett spännande område.

Man kan göra reklam, sprida sanningar, lögner, skvaller, hålla kontakt med släkt och vänner eller ordna grupper av alla de olika slag. Går även att använda som arbetsredskap.

Partier så här före valet satsar stort på FB, såsom SD Valdemarsvik. Valdemarsvik har en stor plats i mitt hjärta. Jag lyckades nyligen med konststycket att bli spärrad på Sverigedemokraternas Facebooksida. Inte för att jag var oförskämd, utan för att jag ställde de där jobbiga frågorna.


Saken är så att de hoppas få 20 procent av rösterna, en inte helt omöjlig siffra teoretiskt sett. Men vid 20 % räcker det inte att använda allmänna vallöften, som ett obskyrt lokalt missnöjesparti. Ett parti i den storleken måste kunna svara på de frågor som kopplas ihop med vallöften.

Över huvud taget, så kommer Sverigedemokraterna alldeles för billigt undan. De har populistiska budskap, men vill samtidigt vara ett styrande parti. Att envisas att enbart kalla dom ”rasister” är korkat, för även om många av deras kärnväljare utan tvekan är rasister och partiet småflirtar ständig med dessa, så får man inte fokusera enbart på detta.

Saken är så, att oavsett ifall SD är skogstokiga rasister eller tvärtom, kommer de få makt att påverka kommuner, landsting och riksdag de närmaste fyra åren. Det måste man förhålla sig till.

Och då måste man se vad de påstår sig vilja göra. Det är därför jag har ställt de svåra frågorna till SD Valdemarsvik. Givetvis hade jag gjort samma sak om jag haft kärlek för Ödeshög, Grums eller Mordor.


En enkel sak som att de vill ha fler poliser i Valdemarsvik är en ofarlig åsikt. Tänker inte argumentera mot åsikten som sådan. Fast jag satt i polisstyrelsen för 20 år sedan och polisproblemet var känt redan då. Har hållit mig á jour inom området, så jag ställde helt enkelt frågan hur de tänkte ordna detta. Alla andra har gått bet på frågan, så vad har dom kommit på? Det kryllar säkert av småkommuner med samma behov som vill veta sådant.

Ökat boende för 55+ är inte alls orimligt. Men eftersom inte kommunen bygger hus, ville jag bara fråga om SD tänker börja bygga hus i kommunal regi, om de tänker sälja tomter billigt eller gynna privatföretag att skapa dessa boenden. Bostadsbolag bygger boenden om det är lönsamt, så hur tänker SD göra detta lönsamt för bolagen? Annars är det bara en åsikt som vem som helst kan ha.

De vill ändra en del hastighetsbegränsningar i kommunen. Sådant kan alltid vara värt att justera, ingen märkvärdigt med det. Men man undrar förstås ifall de vill höja, sänka, eller ändra vägstandard och annat som påverkar?

Två timmar gratis hemtjänst för äldre och subventionerade/gratis kollektivtrafik för åldringarna är ingen ointressant fråga, det kan många gilla. Problemet är att sådant är dyrt.

Svindyrt faktiskt!
Hur finansierar man sådant? Självklart kan man svara ”spara på invandrarna”, vilket är ungefär lika kostnadstäckande som att sälja Bingolotter, hembakade kakor eller loppisverksamhet. Ett parti som räknar med 20 procent i kommunalvalet måste kunna bättre.


Och eftersom de är Sverigedemokrater, måste de flirta med kärnväljarna, alltså: ”
minimera kostnaderna för nyanlända”, och man undrar stillsamt vad de tänkte spara på (jag frågade givetvis). Jag undrade om besparingarna skulle underlätta integrationen eller försvåra den. Integration är ju viktigt för att få folk i arbete, så om man sparar på fel sätt, kommer de nyanlända få än svårare att få arbete, vilket ger högre kostnader och mindre skatteintäckter (dumsnålt?). Givetvis vill SD på riks kasta ut en massa, men det ska väl knappast vara något som ska tas med i kommunal politik?

De måste utgå från den verklighet som är, inte verkligheten som de hoppas på, den som inte lokalavdelningen kan påverka.
Och ska man vara realistisk, Valdemarsvik har väldigt många äldre, och i slutet av mandatperioden kommer sextiolisterna, de som går i pension redan vid 61, att sluta. De närmaste mandatperioderna kommer kommunen ha än större problem, bland de värsta i länet, med antalet äldre i förhållande till unga arbetsföra. Detta kommer visa sig i form av mindre skatteintäckter, fler anställda i kommunal regi (direkt eller genom företag) alltså högre kostnader och en brist på arbetskraft. Detta kommer driva upp lönerna i konkurrens med städernas behov. Rent praktiskt ska alla i kommunen vara djupt tacksamma för alla arbetsföra personer som vill bo och arbeta i Valdemarsvik, oavsett etnicitet.

Så är läget. Sverigedemokraterna spelar politik på känslor, det är en uttalad taktik, alltså tjatar man om att gamla mamma svälter (fast vi har bättre än de allra flesta EU-länder), sjukvården har ”rasat” (tillhör de världsledande inom många områden), mord sker jätteofta (fast inte lika ofta som på 80-90-talet, men då lyftes ju inte sådant fram på internet), och allt har gått åt helvete, vilket partiet och de med likasinnade åsikter i frågan mer än gärna baktalar landet om (att Sverige trots allt tillhör världens absolut mest framgångsrika för företag, miljö, brottslighet, demokrati och annat är en ointressant petitess). Dessa sverigeälskare skäms för landet och blir bara stolta över det, om vi försämrar det som andra länder uppskattar mest med Sverige.

Så de som vill rösta på partier, strunta i känslorna, använd hjärnan och ställ frågorna hur man ska göra saker, och inte bara vad de vill göra. Ju större parti, desto högre krav.
Och även om man är en extrem egoist med svagt utvecklat konsekvenstänkande, kanske man ska fråga sig, ”är ett parti med 'ok' åsikter, men utan ha särskild koll på hur saker ska göras, är det verkligen något som verkligen kommer gynna mig?”.
Jag kan inte ställa frågorna åt er på Facebook, för SD Valdemarsvik spärrade mig, så ni får tänka själva.

Vi andra försöker rädda planeten så gott vi kan, inklusive Valdemarsvik!

Jens Lindell, Personvalskandidat till Regionfullmäktige (landstinget)

Regeringsbildande, det ska inte vara lätt!

Sverige  

Nu har Moderaterna gett upp att bilda regering.

Och det kryllar av folk som är upprörda, de som kletar ihop Alliansen till ett sorts enpartitänkande, nu lite förstärkt med ett högerpopulistparti (som säkert går att kontrollera på något sätt, kanske ...).

Fast Alliansen var en Tulipanaros, lätt att säga, svår att göra!
Att mixa fyra partier, som socialkonservativa Moderaterna, konservativa Kristdemokraterna med socialliberala Folkpartiet (Liberalerna) och (Ny)liberala, men pragmatiska, Centerpartiet hänger till stor del ihop med individerna som ledde partierna.
Reinfeldt ledde moderaterna som förvandlades till ett mer nyliberalt parti, och detta gick bra i ett parti, vant vid toppstyrning och ovant vid framgång. Hägglund hade KD:s kristna tradition att värna de svaga, flyktingar och annat, och prioriterade detta framför frågor som saknade utrymme för framgång, som abortfrågan och homosexuellas juridiska status. Alltså närmade sig de konservativa de liberala. Att Alliansen förlorade 2014 hängde mest ihop att regeringar får stryk, folkrörelsen ”Missnöjesgnäll” hade fått ökat utrymme, förstärkt genom påverkan utav krafter (Svenska och andra, som inte är "Sverigevänliga") och det var ganska uppenbart att Alliansregeringen var regeringstrött.

Och är man intresserad av politik och inte är infekterad med automatiskt politikerförakt (d v s inte gillar vad 40-50 000 personer ägnar sig åt på sin fritid), så var det ganska uppenbart att Alliansen är döende.

Och idag har den Moderata motreaktionen mot Reinfeldts styre gjort Moderaterna mer konservativa än innan han blev partiledare, och dessutom är partiets verbala förnyelse direkt obehaglig när de lyfter fram Bali och kompani. Kristdemokraterna har även de ändrats till mer amerikansk kristen högerretorik och populism. Det är inte min uppgift att recensera andra partiers politiska förändring, men jag tycker däremot deras retorik har fått en hel del brister, mer säljande populistisk yta än ärligt engagemang för sin ideologi.

Nu har vi landat varför Alliansen var körd efter ett tag, det enkla faktum att Konservatism och Liberalism inte går ihop under normala förhållanden, de är för olika helt enkelt.

Så, någonstans skär det sig när det finns folk som skriker att L och C sviker Alliansen, när de håller vallöftet att inte regera på Sverigedemokraternas nåder. Att själva tanken på att vara beroende av ett parti, som redan 2015 ansåg att ansvar för Sverige kunde sammanfattas med ”Give them hell” borde räcka, men det gör det inte i de lättkränktas värld.

Men Sverige ligger i toppen av det mesta av undersökningar, företagande, miljö (till stor del genom MP f ö), sjukvård, levnadsstandard, ekonomi osv, och det hänger ihop med den politik som bidrog till att bygga upp landet, från första världskriget och framåt. Och den politiken baserades på Socialdemokrati, Socialliberalism och folkrörelsepartiet Centerpartiet. Givetvis har det funnits kloka människor hos både dåvarande högern och kommunisterna, men knappast mer än enstaka insatser.

Och nu har vi en bunt upprörda personer, i M, SD och KD som anser sig vara det bästa för Sverige. Och C och L vägrar ge utrymme för SD, och då indirekt de andra.

Och nu först kommer jag till vad det handlar om (Jo, det var lite transportsträcka), SD är mycket uttalade motståndare mot de Liberala idéerna, oavsett ifall det rör sig om Socialliberalism, eller (i min smak), betydligt obehagligare Nyliberalism.
SD vill föra en politik som är extremt osvensk, med föredömen från exempelvis Ungern och Polen, som jämfört med Sverige har haft en extremt kort demokrati och då styrts att starka högerkrafter. Bönderna var förtryckta och folkrörelserna som var bas för många av de svenska sederna vi har idag, fanns inte. SD vill alltså ändra Sverige i grunden, till en form av styre som landet aldrig varit i närheten av, och utan de svenska traditionerna eller framgångarna . Ibland har det i andra länder funnits ”goda” högeransatser, men vareviga gång har det efterhand förvandlats till de styrandes och deras ekonomiska bundsförvanters särintressen, och gått ut över vanliga Svenssons, eller vad fok hetat i länderna som drabbats.

Så till försvar för L och C, så är jag glad över att de inte sålde sin själ och uppfyllde sina vallöften att inte regera på SD:s villkor. Men å andra sidan, så förstår jag inte varför det kryllar av folk som anser att de skulle göra detta? Styra på ett partis villkor vars främsta syfte är att utrota liberalernas grundideologi? Hur fan resonerar man då?

Alltså, jag är inte ett dugg upprörd av alla dessa turer för att skapa en ny regering, det är ett krångel som alla förutsatte skulle ske, i det läge som skulle uppstå efter valet.

Jag inser förstås att i ett land där man ser offerkoftor som en basvara, inte vill acceptera att politiker vill driva politik för vad de tror på. Socialliberalism, Socialdemokrati, Socialism, Konservatism, Grön Ideologi osv. Nedvärderande uttryck som ”maktkåta” ger i det närmaste antidemokratiska vibbar, men de som säger sådant skulle nog inte gilla alternativen som skulle uppstå om partierna, (som ibland faktiskt käbblar småfånigt, erkännes), försvann.

Och det finns partier som ogillar att ge regeringsmakt till ett parti som verkar ha devisen: ”Give them hell”.

Men borde inte det ses som ett sundhetstecken?

Allt förblir som vanligt MIljöpartiets fel!

Norrköping
Dessa märkliga turer i Norrköping.

Kvartetten som styrt i kommunen de senaste fyra åren, S, L, C och KD förlorade i valet och kom i minoritet. De har dock valt att fortsätta styra i minoritet, helt ok.

Av tradition så brukar oppositionen göra ett tekniskt valsamarbete, efter förra valet så blev det ett arbete med V, MP och FI, med delar i samarbetet med M.

Kvartetten insåg efter valet 2018 att de var i minoritet, och det kom en liten diskussion med MP och ett bud, som gav partiet några symboliska platser, men inget kommunalråd (på deltid). MP skulle inte ingå i styret eller ens påverka budgetar. Underförstått var att MP skulle mer eller mindre i alla fall stödja minoritetsstyret till större delen under mandatperioden.

Nu blev det ett tekniskt samarbete med M och V i stället, och det första som diskuterades att man kunde göra, så att styrets sex kommunalråd skulle minska till fem och oppositionens råd öka från tre till fyra, det vill säga mera likna valutgången.

Med detta tekniska valsamarbete fick bieffekten att i kommunstyrelsen blev oppositionen större än styret, precis som i de större nämnderna.

Och på något jättekonstigt sätt, så påstås detta vara Miljöpartiets fel!

Rent konkret, Miljöpartiet styrde ihop med S och V i åtta år.
Valet 2014 gick illa, så S dumpade V och MP och ersatte dom med L, KD och C. Trist, men politik är inga livslånga förhållanden.
Under mandatperioden som följde, så stödde MP ofta majoriteten, åtta års styre ger de effekterna.

Men nu har kvartetten insett att de är i minoritet, men ville inte ta konsekvenserna av detta.
Och plötsligt så tas stora dynggrepen fram mot Miljöpartiet, där de tycker att styrets oförmåga att ge ett konkret bra bud för att få en direkt eller indirekt majoritet i kommunfullmäktige, det är MP:s fel!

Rent konkret, att för några symboliska posters skull få agera släpjolle till ett minoritetsstyre i kommunen i fyra år är inte attraktivt, antingen får man vara med att styra på något sätt, eller också gå i opposition. Och med tanke på att MP fick rejält stryk i valet, vore ett passivt beteende utan tydlig roll i kommunen ett bra sätt att avskaffa partiet. Kanske inte sörjt av många, men partier i kommunfullmäktige förväntas föra den politik som deras väljare vill ha, inte bara fylla sittplatser.

Så, nej, Miljöpartiet öppnade dörren för ett konkret samarbete med kvartetten, men fick inget vidare bud. Moderaterna öppnade dörren för V och MP och kom med ett anständigt bud som accepterades. Inte för att de älskar MP och V, utan för att de helt enkelt räknat ut att de själv tjänade på detta, det är detta valtekniskt samarbete går ut på, den matematik inte kvartetten lyckades med.

 

Och jo, ett gissningsvis förvånat och roat SD tittar på och behåller sin vågmästarroll, nu när inte kvartetten inte ville ha MP:s stöd.

Och för att vinkla till det, i region Östergötland finns det ett minoritetsstyre med S, L, C och MP. Där har KD, som ingår i kvartetten i Norrköping gjort motsvarande valtekniskt samarbete med M och V.

Så i Norrköping påstås MP på något märkligt sätt gett SD makt, men i region Östergötland, där kvartettenpartiet KD gjort exakt samma sak, med samma resultat, har inte gett SD makt ...

Personligen har jag stor respekt för Kvartettens styre de senaste åren, de har gjort hyfsat ifrån sig och jag har träffat på många politiker där som förtjänar stor respekt, så jag erkänner gärna en besvikelse över den retorik som nu används efteråt.

Moderaterna kunde använda miniräknaren och gav ett bud därefter, majoriteten insåg inte sitt minoritetsläge och gjorde det inte.

Sorgligt på många sätt, MP kunde tillfört mycket, i synnerhet inom miljöpolitiken där ribban kunde höjas. Men som det blev, får man hoppas att det åtminstone var ekologiska rönnbär som de röda rävarna anser vara för sura, för även sura rönnbär kan vara nyttiga …

En gammal anka behöver inte vara seg!

Ankeborg
Nu fyller Kalle Anka-tidningen 70.

Jag har aldrig dolt mitt intresse för den tecknade kulturen och Kalle Anka är en gammal vän.

Man kan ignorera den för att vara en barntidning, och det är den givetvis.

Fast om man ser i ett lite längre perspektiv kan man se mycket mer. Man kan se hur olika kulturer förändras genom åren och hur man beskriver karaktärer på olika sätt.

Italiensk Kalle är intressant, förr var Musse Pigg den intressantaste karaktären, men efterhand tog Kalle över, och exempelvis Stål-Kalle utvecklades som en superhjälteparodi. Kajsa har fått en tuffare image, från bifigur i detta katolska land till en genuin tuffing som kan ta för sig. Tyvärr är det lite tendenser att farbror Joakim blir elakare, från girig, snål men innanför lagens gränser (under viss vånda ibland, men ändå) till en hänsynlös kapitalist som inte har problem att utradera marker med sällsynta djur och affärer på gränsen till bedrägeri.

Amerikansk Farbror Joakim hr förvandlats från en "self-made man" till en än mer äventyrargestalt, från tuff affärskämpe tll någon som håller sig evigt ung genom att söka utmaningr.

Björnbusarna är tyvärr allt oftare elakare, vilket speglar att oehederliga människare (eller beaglar i detta fallet) inte är obehagligt nog, nu måste de vara farliga också. Säger mycket av dagens samhälle.

Jo, jag kan hålla på ett bra tag, men vad det handlar om är att saker kan ofta ha mer djup än man anar när man har tid och lust att ägna sig åt det. Man kan se skiftande värderingar ändra med tiden, olika kulturers utveckling och en speging av dagens samhälle, med lite eftersläpning.

Jo, Kalle Anka är en tidning jag gillar, periodvis har den varit dålig, och allt är inte bra idag heller, men den har varit en trognare vän än man kan ana, med mer djup än man först tror, och det är med ett självgott Alexander Lukas-leende jag tittar på mina 70 årgångar på hyllan!

Mer Kvack åt folket! 

Som barn åt jag val

Sverige och världen  

Såg en gammal film och de åt valkött. Minns när jag som barn fick valkött, det fanns ofta hyfsat billig i en saluhall i Norrköping och jag tyckte om det.

Påminner om hur vi än idag fortfarande i vardagen gör val vi inte anar konsekvenserna utav. Eller ignorerar dom.

Skillnaden är alltså, att vi nuförtiden förstår vad som kan bli resultaten, vi kan inte längre skylla ifrån oss vi inget vet.

Så därför blundar vi och kör på ...

Med hjälp av internet, forskning och teknisk utveckling borde vi blivit klokare, men vi lyssnar hellre på lögner och lider av självförnekelse, vi gör oss avsiktligt dummare än vi är.

Ingen påstår att vi behöver gå över till säck och aska, hästtransporter och annat larv som de egoistiska förändringobenägna påstår, de som ser i spegeln och tänker "världen till för mig!".

Det enda som krävs är att man erkänner att man är idiot, och börjar hantera det.

Och räddades valarna? Jodå, de flesta slutade jaga dom, de verkar återhämta sig. Fast nu dör de av löjliga mängder plast i haven. Och under valet hörde jag flera som uttryckte, "Vi skitar inte ned mycket här, ge er på de utomlands som är värre!". 
Och det är alltid någon annans problem och ansvar, aldrig ens eget, för varför göra en liten insats när någon annan kan göra en större? "Det är inte mitt bord, jag bara köper skiten som åstadkommer problemet!".

Som barn åt jag val.

Älskade varje tugga!

Hur desperata är M?

Sölvesborg, Sverige  


TT har i nyheterna sista augusti:
"SD i lokalt utspel med M: ”Mer mogna”

M har samverkat med SD i Sölvesborg i flera frågor. Bland annat publicerade Louise Erixon, SD:s gruppledare i Sölvesborg, och Kith Mårtensson, som toppar M-listan i kommunalvalet, en debattartikel ihop i Sydöstran i veckan. ”Politiker lokalt är mer mogna än på riksnivå”, säger Erixon, som även är sambo med SD-ledaren Jimmie Åkesson."

Jaha, vara mera mogna än SD på riks låter inte så svårt, med tanke på var sjunde har blivit vildar eller blivit uteslutna.

Och det är klart att i partiledarens hemmasort är de mogna. Eller ..?

Men om man har gott minne, eller inte uselt sådant i alla fall, minns man nyheten från februari 2018.

11 av 13 SD-styrelsemedlemmar hoppar av. Och så var det även ett massavhopp från fullmäktigelistan, var tredje ungefär.

Nu tänker jag inte muttra på SD (den här gången), utan hur moderaterna tänker.

Om Liberalerna eller Centerpartiet hade haft styrelser, där 85 procent hoppat av ett halvår innan ett val, och var tredje ledamot var vilde, hade Moderaterna gått ut och använt ordet "mogna" i ett pressmeddelande? Är det inte snarare så, att de partierna varit fetkörda som påtänkta samarbetspartners?

Och om S hade haft ett massavhopp i samma proportioner, då hade givetvis Moderaterna använt det flitigt och elakt fram till valet, det vore gränsen på tjänstefel ett valår att låta bli.

Men Moderaterna har uppenbarligen inga problem att kalla ett trettioårigt parti, som "mognare", när SD i många kommuner har öppna inbördeskrig, grejar inte att göra budgetar eller andra märkligheter.

Om Moderaterna på allvar tror, att de kan "lära" SD att bli politiskt kompetenta genom att blunda över sina eventuellt kommande samarbetspatners brister, och inbillar sig att de kommer få styra med SD, (som jämstort parti), som släpjolle, då är det genuint korkade!

Om de anser att de tjänar på att släppa in SD i "finrummet", så bör början vara att ställa exakt samma krav på beteende som på andra samarbetspartners. Det är att respektera väljarna och faktiskt, respektera SD och deras väljare, att de någon djäkla gång gör det jobb som de är valda att göra.

Har visat denna innan, och den blir allt mer aktuell. Så läge att påminna Moderaterna vad som gäller, om de inbillar sig annat!Kryssa Jens Lindell till Regionfullmäktige (Landstinget)

Jens Lindell


Informationssekreterare för Miljöpartiet Östergötland.


Facebook:


Jens Lindell MP


 


Informationssekreterare för Miljöpartiet Östergötland. Suttit i Norrköpings kommunfullmäktige och varitr ersättare i Östergötlands Regionfullmäktige. Sitter i socialnämnden. Nämndeman i Förvaltningsrätten. Är intresserad av sociala frågor, sjukvård för de absolut mest utsatta i samhället. Aktiv i rättsfrågor och långsiktiga politiska lösningar.
Privat seriesamlare/älskare, modellbyggare, Macanvändare, Science Fiction-biten och gillar motorcyklar, i synnerhet italienska. Betraktar mig som en obotlig nörd med samhällsengagemang.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se