Pandemin: Regionen går upp i stabsläge

På fredagen beslutade Region Östergötland att gå upp i stabsläge för att kunna hantera effekterna av coronapandemin.

Region Östergötland går nu på nytt upp i stabsläge för att kunna hantera effekterna av pandemin.

Region Östergötland går nu på nytt upp i stabsläge för att kunna hantera effekterna av pandemin.

Foto: Arkivbild

Östergötland2020-10-30 11:45

Region Östergötland meddelade på fredagen att man på nytt etablerat särskild sjukvårdsledning på regional nivå och att regionen nu är i stabsläge. Anledningen är den senaste tidens negativa utveckling av coronapandemin i länet.

– Den ökande smittspridningen är oroande. Även om pandemins påverkan på hälso- och sjukvården fortfarande är måttlig, så är påverkan på samtliga samhällsfunktioner i Östergötland nu så stor att vi återigen måste se detta som en särskild händelse. Därför etableras nu särskild sjukvårdsledning, säger regiondirektör Krister Björkegren i ett pressmeddelande. 

Så sent som på torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att lokala allmänna råd införs i Östergötland för att bromsa smittspridningen. Region Östergötland har arbetat med förberedelser för att kunna ta emot fler smittade patienter – ett arbete som blivit ännu mer angeläget efter att smittspridningen tagit ny fart i länet. 

På torsdagen vårdades 23 smittade patienter på länets sjukhus, varav tre inom intensivvården. Flest smittade patienter – 14 – vårdades på Universitetssjukhuset. På Vrinnevisjukhuset vårdades åtta smittade patienter. 

– Vi är väl förberedda och känner oss trygga med att vi kommer att kunna möta de vårdbehov som kan uppstå framöver, säger vårddirektör Jessica Frisk, i en kommentar. 

Jessica Frisk kommer att leda särskild sjukvårdsledning på regional nivå tillsammans med vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!