Första prideparaden blev en succé

– Det är verkligen jätteroligt att så många kom, sa Ellen Larsson, en av Norrköping Prides talespersoner.

2 maj 2014 08:14

Under fredagskvällen invigdes 2014 års pridefestival i Norrköping. För första gången hölls en offentlig parad som gick från gamla busstationen till Kulturkammarens innergård, via Drottninggatan, Gamla Rådstugugatan, Nygatan, Kungsgatan och Slottsgatan. Många flanörer deltog från trottoaren. Den första prideparaden blev en succé.

I paradens allmänna glädjeyra syntes en rad organisationer, politiker och privatpersoner som tågade tillsammans under regnbågsflagg. En blinkande brandbil med arbetsklädd personal av såväl manligt som kvinnligt kön var en av de inslag som syntes i paraden.

I sitt tal till de församlade invid Hallarna på Kulturkammarens innergård höll talespersonerna för Norrköping Pride ett gemensamt öppningstal för festivalen:

– Det pågår ett krig mot våra kroppar, som petar oss i ögonen, tjuter i öronen och hugger oss i ryggen, sa Ellen Larsson.

– Tillsammans står vi upp för alla de människor som inte får fira Pride, sa Emelie Månsson.

De båda nämnde Ugandas kriminalisering av homosexualitet, Ryssland, där HBTQ-personer* misshandlas och USA där transpersoner löper stor risk att inte få bostad och därför blir hemlösa.

Hundratals personer gick med i tåget men talespersonerna visste inte hur många som anslöt sig i demonstrationen. Alla Norrköpings bussar och spårvagnar kör med regnbågsflaggor under festivalen som pågår till söndagen.

Fotnot: HBTQ står för Homo-, Bi-, Trans- och Queera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!