Vapendirektiv utan vett och förankring

Inte helt oväntat har EU-kommissionens förslag till nytt vapendirektiv stött på patrull runt om i unionen. Så även lyckligtvis i Sveriges riksdag.

22 januari 1916 09:19

Strax efter de vidriga terrordåden i Paris i november förra året presenterade EU-kommissionen ett omfattande och långtgående förslag på att förändra lagstiftningen kring vapen för civilt bruk inom hela EU. Förslaget var under beredning skulle egentligen lagts fram först till sommaren, men händelserna i Paris skapade någon form av politisk panik i Bryssel. Viljan att visa handlingskraft övertrumfade med råge förmågan att tänka långsiktigt och analytiskt.

Således blev det någon form av kollektivt ramaskri hos Europas jägare, sportskyttar och vapensamlare när kommissionen presenterade sina förslag. Där fanns bland annat förbud mot semiautomatiska jaktvapen, återkommande mentala läkarkontroller av skyttar, förbud mot handel mellan privatpersoner och en hel del annat mer eller mindre huvudlöst. Knappast förvånande, men likväl beklagansvärt saknades förslag på hur det verkliga problemet skulle hanteras. Nämligen de illegala och ofta militära vapen som tycks flöda fritt över unionens yttre gränser och som också är de vapnen som används vid grova brott och terrorbrott (även om det fanns så kallat plomberade vapen som åter gjorts brukbara med vid terrordåden som skakade kontinenten förra året). Lyckligtvis är det inte bara bland de direkt berörda (jägare och sportskyttar) som det finns motstånd. Såväl Försvarsmakten som Naturvårdsverket har uttryckt sig kritiskt och flera partier och Europaparlamentariker har agerat. Riksdagens justitieutskott hanterade förslaget tidigare i veckan och det står klart att det lyckligtvis finns en stabil majoritet i riksdagen mot kommissionens förslag. Inrikesminister Anders Ygeman (S) som hantera frågan inom regeringen har nu riksdagens besked med sig i de vidare förhandlingarna och har att rätta sig efter dessa om han vill ha stöd i riksdagen.

Även om vi ännu inte sett slutresultatet är det som vanligt så att det som initialt kommer in i EU-systemet blir något helt annat på andra sidan. Som alltid är det milt uttryckt improduktivt att ge sig på laglydiga jägare och sportskyttar när man vill klämma åt organiserad brottslighet och terrorism. Terroristerna kommer inte att sluta med sin vidriga verksamhet för att sportskyttar och jägare i EU får mer krångel och fler förbud. Vill man begränsa kriminellas vapen inom EU är det vid gränsen det sker, inte i laglydiga medborgares vapenskåp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!