Våga vägra OS

10 april 2019 04:00

"Spännande med ett olympiskt spel i Sverige." Så valde idrottsminister Amanda Lind (MP) att presentera regeringens klartecken för OS i Stockholm-Åre. Det är så typiskt den aningslösa miljöpartistiska attityden i olika frågor.

Fast det är också otypiskt. Borde inte Miljöpartiet – om något parti – motsätta sig genomkommersialiserade koldioxidjippon som OS?

Obetänksamheten förvånar emellertid inte. Inte glädjekalkylerna heller. Stockholms-OS ska så att säga finansiera sig självt, påstås det. Skattebetalarna ska inte behöva riskera något. Det tror vi när vi ser det.

Även i den bästa av världar kommer den svenska staten att tvingas garantera säkerheten (därför var det nödvändigt av regeringen att säga ja). Tänk OS och tänk terrorism, tänk sedan på ursvensk naivitet och underfinansierad polis. OS 2026 ligger bara sju år bort. Är det verkligen där vi ska lägga mödan?

Vi får sätta hoppet till att Milano-Cortina får spelen istället! Så kan det mycket väl bli. Italien kan erbjuda större olympiska erfarenheter och ett mer sammanhållet OS. Får Stockholm-Åre vinterspelen kommer OS i så fall att bli det mest utspridda någonsin. Falun med flera orter tillkommer sannolikt, ja förmodligen kommer rodelsporterna till och med att förläggas till – Lettland!

För Europa vore det däremot bättre om Stockholm får OS. Som bekant är nämligen den italienska ekonomin usel och eftersom landet dessutom är med i EMU fruktar många en eurokris av grekisk modell, fast större. Att lägga sten på börda genom ett kostsamt OS är det minsta Europa behöver. Då är det bättre att Sverige tar smällen.

Väl att lägga märke till bygger ovanstående pessimistiska resonemang på att spelen blir ett mindre (eller större) ekonomiskt misslyckande. Men så brukar det gå. Också satsningen på OS i Stockholm har kritiserats för glädjekalkyler. Den finansiella baksmällan brukar kännas i åratal, ja ibland decennier.

Men om ingen vill arrangera spelen kommer OS att dö sotdöden, hävdar då vissa. Må så vara, men det är inte vårt problem – utan Internationella olympiska kommitténs (IOK). Spelen är för stora och dyra, IOK ofta anklagad för att vara en korrumperad och maktfullkomlig organisation. Går OS åt skogen är det IOK:s fel.

Vad folk i gemen tycker har förstås också betydelse. Det går att stoppa OS med opinionens hjälp, också i efterhand. Denver hade vunnit kampen om vinter-OS -76, men i en lokal folkomröstning tackade folket med god marginal nej – av ekonomiska och miljömässiga skäl. Låt oss ta Denver som förebild, dra tillbaka Stockholms ansökan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Stigsson

Ämnen du kan följa