Sverige röstade motvalls mot Europa

26 maj 2019 22:20

Moderaternas spetskandidat i Europavalet, Tomas Tobé, kan andas ut. 17,6 i vallokalsundersökningen (Valu) är förstås egentligen inte mycket att jubla över – inte för moderater vana vid mycket mer i riksdagsvalen – men om siffran skulle bli densamma när alla röster räknas (efter denna tidnings pressläggning) är det ändå en rejäl uppryckning jämfört med för fem år sedan.

Desto mer imponerande att Moderaterna länge inte bara slogs mot dåliga opinionsundersökningar, utan också sedvanligt framgångsrika sverigedemokrater och till råga på allt kristdemokrater som lyft under Ebba Busch Thors partiledarskap. Men enligt Valu får Kristdemokraterna nöja sig med 7,5 procent. För Sverigedemokraterna går det desto bättre, men framgångarna var så att säga redan intecknade och handen på hjärtat lär Jimmie Åkesson vara måttligt nöjd. 16,9 procent är visserligen mycket bättre än för fem år sedan, men sämre än resultatet i riksdagsvalet och fortfarande är SD (lite) mindre än M.

Miljöpartiet kollapsar som väntat, men 9,5 procent är ändå bättre än vad många fruktade. Men vart gick MP:s väljare?

Centerpartiet går starkt med drygt 10 procent och Socialdemokraterna överraskar helt enkelt genom att hålla ställningarna – trots en ärligt talat usel valrörelse. Samtidigt gör Vänsterpartiet, som delvis delar väljare med De gröna, ett anmärkningsvärt dåligt val och för Liberalerna vågar ingen andas ut just nu. 4,4 procent enligt Valu... I skrivande stund kan det med andra ord sluta hur som helst.

Lägg därtill att Feministiskt initativ som väntat upphör att existera som politisk kraft och man kan fundera var alla, i vid mening, vänsterväljare egentligen tagit vägen. Svaret är nog det som brukar kallas genomströmning – att ett parti kan vinna väljare i ena ändan och samtidigt förlora i andra. Nettoresultatet hänger då på hur starkt valvinden blåst och i årets val blåste starka högervindar.

Samtidigt: Svenska väljare röstar motvalls.

När de traditionella partierna backar på kontinenten gör i Sverige Socialdemokraterna och framför allt Moderaterna relativt bra val (tycks det som). SD tar emellertid inte mer än förväntat och Miljöpartiet backar kraftigt – när gröna partier i andra länder istället går fram. Och medan kontinentens liberaler kan hoppas på en starkare ställning tillsammans med den franske presidenten Emmanuel Macrons parti En marche, tvingas de svenska liberalerna genomleva valnatten med fasa för att åka ur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Stigsson