Sverige måste stå upp mot Kina

Det är allvarligt att Gui Minhai har dömts till 10 års fängelse i Kina. Ändå är det nog det minst dåliga i den här skandalen.

Att Gui Minhai är dömd skapar trots allt en form av visshet. Han kan bli frisläppt. Möjligen i förtid. Det viktiga kan vara att han blivit straffad. Så här mycket struktur har processen inte haft sedan Gui Minhai kidnappades av den kinesiska staten under sin semester i Thailand 2015.

Regeringen har reagerat och utrikesminister Ann Linde (S) har upprepat Sveriges krav att Gui Minhai ska släppas fri. Det gör naturligtvis ingen skillnad men markeringen måste göras. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har åter framfört sin kritik mot dels den kinesiska diktaturen, dels Sveriges regering samt kravet på att tillsätta en kommission för att gå igenom hur regeringen har arbetat med fallet. Detta för att kunna förbättra arbetet framöver.

Kristerssons kunskap om Kina samt engagemang kring landet är berömvärt. Men det är värt att komma ihåg att det är långt ifrån Sveriges enda diplomatiska misslyckande. Den svenske journalisten och författaren Dawit Isaak greps i Eritrea 2001 och har fortfarande inte släppts. Fallet har hanterats av tre regeringar, Kristersson var i fyra år statsråd i en av dem. Sverige rår inte på Eritrea, förutsättningarna att rubba världens största diktatur är begränsade. 

 

Kinas ambassad i Stockholm har meddelat att Gui Minhai har avförts från listan på konsulära ärenden mellan länderna eftersom han frivilligt ska ha avsagt sig sitt svenska medborgarskap genom att bli kinesisk medborgare igen. Detta är förstås nonsens och ett oerhört grovt övertramp av Kina. Sverige får inte för en sekund agera som om detta har någon bäring på verkligheten. Och Kristersson har rätt i att Sverige måste ta i med hårdhandskarna mot Kina.

Sveriges skulle kunna hota att nationalisera alla kinesiska företag i landet, eller bara ett stort. Det kommer vi förstås inte att göra, det går på tvärs med vår rättsstat. Men det vore ett mindre allvarligt agerande än att försöka frånta någon dennes medborgarskap. Det finns dock annat som går att göra.

Sverige bör sätta stopp för alla kinesiska investeringar i åtminstone svensk infrastruktur och helt blockera kinesiskt deltagande i konstruktionen av 5G-nätet. Sverige bör också bedriva en högljudd diplomatisk kamp mot varje kinesisk utnämning i internationella sammanhang. 

 

Det kommer att svida att agera mot Kina. Men det kinesiska agerandet är en grov kränkning av Gui Minhais rättigheter som svensk medborgare samt av Sveriges rättigheter som nation. Det får kosta vad det vill, men det får inte accepteras.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa