Sverige har blivit en nattvandrarstat

14 augusti 2019 04:00

Skjutningar i Norrköping. Rån i Göteborg. Våldtäkter i Uppsala. Den senaste tiden har bjudit på en hel del otäcka nyheter från svenska städer. Som ett svar på det verkar civilsamhället flytta fram sina positioner. Det organiseras allt fler grupper som hjälper till att skjutsa hem folk och nattvandra.

I helgen deltog Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i ett sådant initiativ. På sociala medieplattformen Instagram skrev hon: ”Igår nattvandrade jag tillsammans med min mamma och min vän Sarah Havneraas i centrala Uppsala. Min hemstad som förra veckan skakades av flera otäcka överfall.”

Busch Thors återgivning är talande. Det är vänner och familjemedlemmar som går samman för att trygga den plats som de upplever som sin.

Liknande sammanslutningar finns även utanför städerna. I Gryt gick, för nästan precis två år sedan, ortsbor ihop för att vakta sina båtar på nätterna.

Men att civilsamhället patrullerar gatorna är lite motsägelsefullt i ett land som Sverige, med ett högt skattetryck och en utbyggd stat. Vanligtvis anses det vara statens kärnuppgift att garantera medborgarnas trygg- och säkerhet. I den så kallade nattväktarstaten är det i stort vad staten gör.

Nattväktarstatens motsats kallade Per Gudmundson, tidigare ledarskribent i Svenska Dagbladet, för nattvandrarstat (SvD 11/8 2014). I den gör staten allt utom att garantera medborgarnas grundläggande trygg- och säkerhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Edvard Hollertz