Rödgrönt fiasko i Europavalet

28 maj 2019 04:00

Miljöpartiet förlorar två mandat – utan att för den skull varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet vinner några. Precis så enkelt går det att sammanfatta valet till Europaparlamentet i Sverige.

Siffrorna blir lika tydliga om man talar om procentenheter istället för mandat. MP backar 3,8 procentenheter till 11,4 procent – och det är ändå ett mycket bättre resultat än i riksdagsvalet. Socialdemokraterna backar 0,8 procentenheter till 23,6 procent och följer därmed sitt sedvanliga mönster av att backa måttligt i val efter val till Europaparlamentet. Vänsterpartiet slutligen växer faktiskt – men bara med 0,4 procentenheter. Det räcker till 6,7 procent och oförändrat ett mandat, vilket säkert är en besvikelse.

Om man är fräck nog att räkna in Centerpartiet och Liberalerna i ekvationen (de agerar ju trots allt ministären Löfvens stödpartier) förändras faktiskt inte bilden. Centern gör visserligen ett bra val och ökar med 4,3 procentenheter till 10,8 procent – vilket räcker för ytterligare ett mandat. Men som av en tillfällighet backar L mer än vad C ökar. Liberalerna står för den enskilt största förändringen i valet, när partiet backar med hela 5,8 procentenheter till 4,1 procent – och så att säga förlorar det mandat som Centern vann.

Återstår tre vinnare. Sverigedemokraterna gör visserligen sämre ifrån sig än i riksdagsvalet men ökar ändå med 5,7 procentenheter till 15,4 procent och ytterligare ett mandat. Moderaterna kniper också ytterligare ett mandat efter en till sist riktigt framgångsrik valrörelse, där partiet växer med 3,2 procentenheter till 16,8 procent. Kristdemokraterna slutligen hade säkert hoppats på ännu mer, men gör ändå ett utmärkt val med 8,7 procent (plus 2,7 procentenheter) och likaså ett mandat extra.

Socialdemokraterna förbli nätt och jämnt störst med fem mandat, följt av Moderaterna på fyra, Sverigedemokraterna på tre och Miljöpartiet, Centern och Kristdemokraterna på två mandat vardera – medan Vänsterpartiet och Liberalerna får nöja sig med varsitt. Fast något stämmer inte...

Javisst ja – Feministiskt initiativ hade ju också ett mandat! Det förlorar FI som väntat efter att ha backat med hela 4,6 procentenheter till blott 0,8 procent (det är ändå nästan dubbelt så bra som i riksdagsvalet).

Ytterligare ett mandat, men ingen ska förstås inbilla sig att exempelvis SD tagit detta, medan M och KD delat på MP:s två förlorade mandat. Istället har valet utmärkts av väljargenomströmning, där vissa partier förlorat i ena ändan och vunnit i den andra. Det anmärkningsvärda blir då helhetsbilden, som tydligt påvisar hur starkt högervinden blåste.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Stigsson