Rätt av Försvarsalliansen att stå fast

10 maj 2019 18:05

Vad gör man med någon som deltar i ett samarbete, men vägrar leva upp till gemensamma beslut – och samtidigt inte vill lämna samarbetet? Kan denna någon i praktiken sägas ha lämnat samarbetet, även om vederbörande formellt kvarstår?

Ovanstående filosofiska fråga har en dagsaktuell motsvarighet i den nu spräckta Försvarsberedningen. Formellt är det Försvarsalliansen – de vill säga de fyra borgerliga partierna – som lämnar samarbetet. Men i praktiken menar dessa partier, med all rätt, att det är Socialdemokraterna som brutit samarbetet.

Försvarsberedningen är nämligen överens både hur det framtida försvaret (efter 2021) ska se ut, liksom hur mycket det får kosta. Man är överens om att låta försvarskostnaderna växa till minst 84 miljarder kronor om året till senast 2025. Det kommer att motsvara ungefär 1,5 procent av BNP, det vill säga lägga oss på nordisk genomsnittsnivå. I dag spenderar vi bara en procent av BNP på försvaret, vilket är minst i Norden – vilket är särskilt anmärkningsvärt då vi inte heller är Nato-medlemmar.

Det är förstås mycket pengar, men priset vi nu får betala för tidigare försyndelser. Också Socialdemokraterna har påstått sig vara anhängare av upprustningen, även om försvarsminister Peter Hultqvist (S) ibland svajat om den ekonomiska tilldelningen. Men i går torsdag överraskade Socialdemokraterna genom att, så att säga i sista minuten, reservera sig mot den ekonomiska satsningen. Det är i sig anmärkningsvärt, av flera skäl. Först och främst eftersom Socialdemokraterna och Försvarsalliansen var överens, att då ändra sig sent i processen är inte seriöst. Inte heller är det seriöst att föreslå en ofinansierad upprustning, vilket i praktiken är Hultqvists "lösning".

Säga vad man vill om Socialdemokraterna, men under decennier agerade de ändå seriöst i försvarspolitiska sammanhang. Så uppenbart inte längre. Hultqvist kan vara hur fryntlig som helst, när det verkligen gäller levererar han inte. Huruvida det enbart är hans fel, eller om det beror på att han inte har Stefan Löfvens öra, kan förstås diskuteras. Men i praktiken är det av underordnad betydelse. Om Försvarsalliansen böjt sig för Socialdemokraternas linje, hade vi riskerat en situation med nya svarta hål i försvarsekonomin.

Eftersom det är sannolikt att Sverigedemokraterna kommer att stödja Försvarsalliansens krav finns det en majoritet för finansierad upprustning i riksdagen. Självklart bör man gå vidare i denna viktiga fråga.

Ledarkrönika

Hans Stigsson
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Stigsson