Nyheter utan nyanser

6 juli 2019 04:00

Efter Liberalernas dag i Almedalen rådde det vitt skilda uppfattningar om vad den nyvalde partiledaren Nyamko Sabuni egentligen sagt. Allt från att hon säger blankt nej till en regering som får passivt stöd av SD, till att hon fortfarande är öppen för en sådan lösning.

Det tyder på en viss vaghet från Sabuni själv, vilket kan förklaras med att hon behöver ena partiet. Men något säger det också om nyhetsmedia som rapporterat om saken.

Vad Sabuni faktiskt sa under dagen var att hon inte avser bilda regering med SD eller förhandla med partiet. Trots detta rapporterar flera medier att hon ”stänger dörren” till SD. Däribland Aftonbladet, som dessutom lyfter fram ett citat från P1 av Sabuni: ”vi kommer inte bilda regering med hjälp av SD.” Först senare i texten framgår att hennes nästa mening var: ”Om SD vill rösta oss fram till regering, låt dem göra det”.

Till TV4 säger Sabuni att hon inte är intresserad av att diskutera sakpolitik med Jimmie Åkesson (SD). Sabunis framträdande präglas av en resonerande stil. Hon upprepar flera gånger budskapet att det är för tidigt att ta beslut i regeringsfrågan. Varje ställningstagande har sin tid och uppfattningar kan alltid komma att omprövas i framtiden. Det är egentligen självklarheter, men kan tydligen inte upprepas tillräckligt ofta.

Efter intervjun i Nyhetsmorgon uppger uppläsaren i TV4:as Nyheterna att Sabuni nu stänger dörren till SD och ställer frågan om det kommer förbli så. En tredje journalist på TV4 svarar: ”För nu kommer det göra det. Det är ju en nyvald partiledares privilegium att sätta ned foten det första hon gör, och hon vill göra en tydlig markering, som faktiskt krävs av henne, det här frågar partiet efter. Så det här är ju ett besked som hon behöver hålla fast vid.”

TV4 lyckas alltså med konststycket att påstå att det är partiet som kräver svar när det är de själva som ställer frågan. De förenklar och lägger in egna tolkningar. Och hävdar sedan att partiledaren behöver hålla fast vid den av TV4 utmålade svartvita hållningen.

Exemplen illustrerar hur nyhetsmedia ofta cirkulerar i sitt eget lilla universum i SD-frågan. Där förklaringar blir förenklingar och förenklingar blir fördumningar. Tillsammans med ett behov av att föra in politiker i låsta positioner, får det politiska och demokratiska konsekvenser. Alla låsningar inför valet 2018 ledde till oklarheter för väljarna och en synnerligen svår regeringsbildning.

Nog har partierna ett eget ansvar för tidigare låsningar och otydlighet. Men när en nybliven partiledare försöker undvika att låsa in sig och journalisterna fortsätter på samma inkörda spår faller ansvaret tungt på media. Många redaktioner synes inte ha reflekterat det minsta över sin roll. De ska vara demokratins försvarare, men ägnar sig åt att försvåra den demokratiska processen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jakob Styrenius