När musiken tystnat

9 april 2019 04:00

Imorgon onsdag släpps en ny singel med Tim ”Avicii” Bergling – den svenska artisten som gick bort ifjol, mitt uppe i en makalöst framgångsrik karriär. Outgivna låtar har färdigställts av nära medarbetare till Avicii och till sommaren släpps ett helt album. Samtidigt startar familjen en stiftelse, Tim Bergling Foundation, där intäkterna bland annat ska gå till att stödja organisationer som förebygger självmord. Avicii tog sitt liv bara 28 år gammal. Tyvärr är han inte ett undantag. I över tjugo år har självmorden ökat bland unga och varje vecka tar en tonåring sitt liv.

Det finns många myter kring självmord. En av de vanligaste är att man inte ska fråga om någon har självmordstankar för att riskera att ”väcka den björn som sover”. Men det är precis tvärtom. Det är när ingen ställer några frågor om hur en person mår som det föreligger störst risk att personen tar sitt liv.

Från samhällets sida finns det mycket att göra för att förhindra självmord. Dels fysiska åtgärder som högre broräcken och andra säkerhetsåtgärder. Att det inte skulle kunna hindra någon som vill ta sitt liv är också det en myt. Det kan räcka med ett stängsel som inte förutsågs för att den som försöker begå självmord ska tveka. Mellan 85 och 90 procent av de som försökt ta sitt liv avlider inte av självmord senare i livet.

Miljardbelopp har satsats i olika projekt från statens sida på att förebygga psykisk ohälsa. NT:s ledarsida har tidigare skrivit om hur dessa statliga satsningar haft liten eller obefintlig effekt i förhållande till hur mycket pengar man satsat. Här måste det naturligtvis till en förändring så att pengarna verkligen går till insatser som gör skillnad.

Tim Berglings familj har uttalat sig i DN över den stora mängd läkemedel som skrevs ut till honom, och det är ytterligare en stor och svår fråga som borde behandlas i ett större perspektiv. Behöver det kontrolleras hårdare hur mycket ångestdämpande, beroendeframkallande mediciner och sömntabletter en person kan få utskrivet?

Avicii kommer aldrig tillbaka men hans musik kommer att leva länge, inte minst hos den ungdomsgeneration där han var som allra störst. Singeln som släpps imorgon heter ”SOS”. Låt den bli en påminnelse om att ungas psykiska ohälsa är ett akut problem som inte kan vänta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eleonore Lundkvist