Moderat tankevurpa

9 juli 2019 04:00

Damfotbolls-VM har just avslutats och därmed också den tröttsamma debatten som ofrånkomligt följer med.

Otaliga journalister och proffstyckare har ägnat spaltmeter till att med en uppfostrande ton läxa upp de som inte har följt damernas turnering under den tidiga sommarsemestern. Tonen har i vissa fall varit närmast misstänkliggörande, att män minsann bojkottar årets fotbolls-VM för att det är damer som spelar. Som om det vore någon slags nationell plikt att följa fotbollsmatcher överhuvudtaget.

Att det under detta VM blivit ett uppsving i intresset för damfotbollslandslaget beror naturligtvis inte de på dessa skribenters uppfostringskampanj mot de annars så fotbollstokiga medelålders männen. Det har att göra med damfotbollslandslagets egna framgångar. Deras egna insatser har höjt intresset för turneringen – precis som med alla andra idrottstävlingar.

Den nyvalda moderata europaparlamentarikern Arba Kokalari försökte dock sig på att slå mynt av den uppskruvade debatten. På Twitter skrev hon följande: ”Vi har ett damlandslag i absolut världsklass, som tjänar en bråkdel av herrspelarna. Nu får det vara slut på hyckleriet. Dags för lika lön för lika arbete!”.

För det första är det tämligen förbluffande att se en moderat europaparlamentariker vara helt ovetande om hur en fri marknad fungerar. För när det kommer till fotbollsvärlden är det just en utpräglad fri marknad som råder. I fotbollens värld finns inga kvoteringar, snabbspår eller minimilöner, utan spelarna värderas beroende på vad publiken vill se och vilka värden de kan tänkas bidra med till klubbarna. De värderas inte utifrån hur hårt de arbetar eller ens nödvändigtvis utifrån sin talang. Det kan framstå som kallt och hårt, men det skapar framgångsrika fotbollsklubbar som drar in högre intäkter, vilket höjer klubbarnas köpkraft och därmed spelarnas löner.

För det andra borde hon fråga sig vilka andra som inte tjänar lika mycket trots snarlika träningsinsatser. Hur är det exempelvis med andra elitidrottare? Borde inte också innebandyspelare, balettdansörer och tyngdlyftare tjäna lika mycket som herrfotbollspelare? Är det också ett hyckleri att de har svårt att leva på sina idrotter, trots att de tränar minst lika hårt som fotbollsspelare?

Arba Kokalari har givetvis inget svar på den frågan, för hon har inte ens ställt sig den. Hennes offentliga tankevurpa visar tydligt hur dumt det blir när politiker lägger sig till med identitetspolitisk posering för att hämta hem några ryggdunkningar på sociala medier.

Ulf Kristersson (M) talar återkommande om att Moderaterna ska vara den vuxne i rummet. Om det ska vara trovärdigt får han se till att ledande politiker i sitt eget parti inte återigen drar fram den destruktiva identitetspolitiska konfliktretorik som den svenska debatten så sakteliga börjar frigöra sig ifrån.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mattias Holmström