Miljöpartiets totala haveri

17 april 2016 18:00

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tycks oförmögen att göra något rätt. Han inledde sin statsrådskarriär med att leka utrikespolitiker under ett besök i sin hemregion i Turkiet. Då hade han dessutom sommaren innan han blev statsråd under ett seminarium i Almedalen lyckats gör en halsbrytande jämförelse när han liknade dagens IS/Daesh terrorister från Sverige med de frivilligsvenskar som hjälpte Finland under Vinterkriget. Dessutom har han lyckats bjuda in välkända antisemiter till riksdagen, käkat middag med företrädare för en fascistisk extremnationalistisk turkisk organisation kallad Grå Vargarna och under gårdagen avslöjade Svenska Dagbladet att Kaplan under ett samtal om islamofobi i lokal-tv kanalen "Somali Star" 2009 gjorde liknelser mellan Israel och nazisterna. I klippet säger Kaplan ”Och det intressanta och som jag ska återkomma till i min bildserie sen är att israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 30-talet”. Liknelser mellan Hitlertyskland och Israel är välkända antisemitiska försök att dels förringa Förintelsen och dels frammana en demonisk bild av dagens Israel.

Språkröret Åsa Romson har som bekant redan jämfört EU:s flyktingpolitik med koncentrationslägret Auschwitz som hon därefter placerade "någonstans i södra Tyskland". I dag står hon dessutom bakom en flyktingpolitik som är en av de stramaste inom EU. En politik där anhöriginvandring kvittas mot kvotflyktingar.

Någonstans på vägen under sin tid som statsråd har Kaplan kanske också bidragit med att det byggts en och annan bostad i det här landet, men det är obekräftat. Däremot är det uppenbart att Mehmet Kaplan uppfyller alla förutsättningar för att omedelbart befrias från sitt uppdrag.

Noterbart är dock att såväl Gustav Fridolin (MP) och Åsa Romson (MP), båda språkrör och ministrar, försvarar Kaplan. I vart fall för middagen med de turkiska fascisterna. Fridolin skyllde på att "systemet" inte fungerade och Romson på att de tu middagsgästerna "inte såg varandra". Det är svårt att i skrivande stund finna ord för det mentala och intellektuella haveri som språkrörsduon i dessa fall ger uttryck för. Inser Romson och Fridolin inte allvaret i vad deras partikamrat och statsrådskollega sysslar med? Har de inte åtminstone så mycket politisk fingertoppskänsla så de inser att bostadsministern är en vandrande skandal och vars samröre med såväl antisemiter som fascister och överslätande attityd mot islamister är ett problem för partiet, för regeringen därmed landet? Finns det ingen skammens gräns för Miljöpartiet? Och om inte, finns det inte någon för regeringschefen Stefan Löfven? Det är trots allt under hans vingar som Miljöpartiet tagit plats i regeringstaburetten. Det är Löfvens legitimitet och förtroende som Kaplan kontinuerligt slår flisor av med en slägga. Har Kaplan inte vett nog att avgå, borde någon upplysa honom om detta alternativ.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mattias Olsson