Ledare: Utmaning för alla partier

5 januari 2017 04:00

”Man kan ha olika uppfattning om politik, men det här är ett parti som är demokratiskt invalt i riksdagen och som finns med i kommunfullmäktige i Norrköping” säger Magnus Nilsson på Louis De Geer. Följaktligen kommer Sverigedemokraterna att kunna hålla sin kongress i Norrköping i sommar.

Märkligt hade det förvisso varit annars, om ett kommunalt bolag bedömt riksdagspartier olika. Vissa hävdar emellertid att SD inte är ett parti som alla andra. Det ligger något i det. Till exempel finns det inget parti som ligger så bra till inför valet nästa år.

Var det något vi lärde oss under 2016 så är det att ta opinionsundersökningar med en nypa salt, men något måste ändå ligga bakom SD:s framgångar enligt Aftonbladet/Inizio. På tre av åtta politikområden ger väljarna parti bäst betyg. Förutom den gamla paradgrenen invandring äger SD numera både försvars- och äldrepolitiken. Partiet plockar sympatisörer till både höger och vänster och är topp tre på samtliga områden.

Nå, kanske är det logiskt då Sverigedemokraterna faktiskt redan är riksdagens tredje största parti. Frågan är inte längre främst huruvida SD kommer att fortsätta växa, utan snarare med hur mycket. Kommer partiet att bli näst störst, eller rentav allra störst?

Att frågan om Sverigedemokraternas kongress på Lous De Geer över huvud taget blev en fråga får därmed en särskild symbolisk betydelse. Många vill isolera SD, andra låtsas att partiet inte existerar. Attityder som rentav varit politiskt förhärskande, men vilka numera framstår som rent verklighetsfrånvända. Sverigedemokraterna existerar vare sig vi vill det eller ej! Och nej, det är inte bara missanpassade yngre män i glesbygd med klena relationer till det andra könet som röstar SD... Partiet har väljare i de flesta miljöer och är (uppenbarligen) inte heller längre ett enfrågeparti.

Vill man vara snäll kan man säga att den mediala bilden av Sverigedemokraterna ligger en mandatperiod efter den faktiska utvecklingen. Fast det duger förstås inte. Det är hög tid för de andra partierna att börja ta utmaningen från SD på allvar.

Ledarkrönika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Stigsson