Lagstifta bort bankernas arrogans

4 juni 2019 04:00

På DN:s ledarsida är Lisa Magnusson – med rätta – upprörd på storbankernas bristande konsumentintresse. Men också på teknikoptimisters brist på ens ett uns av eftertanke och bristen på debatt där också svenska staten tycks kämpa för att helt avveckla kontanter. Det är verkligen märkligt att detta inte uppmärksammas mer i en tid när samhällets krisberedskap ofta diskuteras.

Magnusson har rätt, möjligen med tillägget att det faktiskt finns många som kämpar ganska hårt mot det kontantlösa samhället. Inte minst gäller det Kontantupproret, under vår tidigare landshövding Björn Erikssons ordförandeskap.

Inte ens bankvärlden rör sig entydigt mot ökad centralisering och mindre service. Man behöver inte gå längre än Valdemarsviks sparbank för att hitta någon som till exempel vägrar sammanslagningar och avvecklad kontanthantering.

Hos storbankerna tycks däremot profithungern dominera. Att fylla bankomaterna kostar, det vill man slippa. Staten kan väl ta kostnaderna istället?

Men regeringen säger nej. För en gångs skull har ministären Löfven rätt.

Problemet är dock att bankerna inte ger sig härvidlag. Det finns planer på att utgiftsbelägga uttag...

Det är kort sagt hänsynlöst. Men riksdagen sitter på lagstiftningsmakten och det är precis vad som behövs här. Bankerna bör åläggas en skyldighet att driva bankomater. Och de bör förbjudas att ta ut några avgifter.

Ovanstående anspråkslösa förslag borde var en bagatell i ett vänsterstyrt Sverige, men knappast med Stefan Löfven som statsminister. I konsten att klämma åt bankerna krävs lite hårdare nypor – det vill säga en moderatledd regering.

På tiden det begav sig var dåvarande finansminister Anders Borg (M) inte sen med att tala allvar med bankerna och han var inte heller först. På sin tid nationaliserade dåvarande skatteminister Bo Lundgren (M) i praktiken Gota Bank och berömt är för övrigt hans uttalande när han som chef för Riksgälden långt senare konstaterade att det var "han som ägde banken" när just Riksgälden lätt och ledigt tog över Carnegie bank.

Så sent som 2014 varnade Anders Borg för bankernas orimliga utdelningar, hur skattebetalarnas intressen riskerades och att det behövdes regelskärpningar. Nu är det hög tid att svenska staten visar som bestämmer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Stigsson