Kriminella har gått över stadsdelsgränsen

16 april 2019 04:00

Klockan 04:23 natten mot söndag kom larmet. En kraftig explosion skakade centrala Norrköping. Vid hörnet S:t Persgatan och Gamla Rådstugugatan hade en detonation orsakat stor förödelse i två lokaler. Och det är en händelse som ingår i ett större mönster – den grova kriminaliteten har med tydlighet etablerat sig i tidigare relativt förskonade områden.

Svenska städer är ett kontrastrikt lapptäcke av bostadsområden. På ena sidan av vägen eller skogen kan det ligga ett särskilt utsatt område, där kriminella gäng närmast härjar fritt. På andra sidan återfinns en villaidyll, där mäklarfirmor lovar bostadsköpare säkra investeringar och lugn. Ytterligare några minuter längre bort med kollektivtrafik reser sig innerstaden, med fashionabla bostadsrätter.

Vanligtvis hålls de olika världarna isär. Men ibland – och allt oftare – möts de, som i Norrköping i helgen. Eller i centrala Malmö, där en kraftig sprängladdning detonerade natten mot måndag. I helgen rapporterades det även om skottlossning i den välbeställa Stockholmsstadsdelen Hammarby sjöstad. Och tidigare har den stora otryggheten bland unga kvinnor i centrala Uppsala uppmärksammats.

I Stockholm märks kanske särskilt väl att brottsligheten har börjat sprida sig till nya, tidigare tryggade, miljöer eller grupper. I Hägersten och Bromma har det rapporterats om en rånvåg mot barn. I Nacka kidnappades och torterades en 18-åring, en händelse som nu har gått till åtal. Och samtidigt som drömmar om sommar och semester trängdes på båtmässan i Älvsjö avrättades en 20-åring på den närbelägna pendeltågsstationen. Chockvågen fångades av författaren Isobel Hadley-Kamptz på Twitter (11/3): ”Tänker hela tiden på att någon sköts ihjäl vid Älvsjö station. En lördagseftermiddag! Jag medger hopplös klassmässighet här, men att sånt händer i områden där husen kostar minst 5 miljoner?!?”

Om rån, skjutningar och sprängningar blir vanligare i ett område riskerar fastighetspriserna där att gå ner – vilket slår hårt mot livsplanerna i ett land där de flesta inte blir rika på förvärvsarbete utan på att äga sin bostad. Det rationella i en del områden kan bli att flytta, kanske helst innan bostadsköparna inser faran.

En otrygg stadsmiljö, sprängningar och kallblodiga avrättningar är inget nytt fenomen – i alla fall inte för boende i utanförskapsområden. Men möjligen är det först när brottsligheten når innerstan eller villaområdena som problemen lär tas på riktigt stort allvar. Utanförskapsområdenas problem blir kanske viktiga först när medelklassens både faktiska och ekonomiska trygghet hotas av kriminella.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Edvard Hollertz