Krafttag mot mördarrobotar

Det finns problem med autonoma vapen som behöver hanteras, men Sverige bör ha andra prioriteringar.

Ett hot mer akut än alla sprängdåd?

Ett hot mer akut än alla sprängdåd?

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2019-11-07 05:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Regeringen tar i med hårdhandskarna för att stoppa den skadliga utvecklingen av farliga, autonoma vapen. Det skriver utrikesminister Ann Linde (S) och vice statsminister tillika klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) i Sydsvenskan (3/11).

Ministrarna har gett regeringens folkrätts- och nedrustningsdelegation den digra uppgiften att rädda världen från de så kallade mördarrobotarna. Efter att regeringen tvingades backa från sin aktivistiska linje att få till ett förbud mot kärnvapen var delegationen förmodligen i behov av arbetsuppgifter.

I sig är det egentligen inget fel på arbetet. Intelligenta vapen, såsom drönare, som själva kan välja ut och attackera sina mål är något som förtjänar en hel del utredning och forskning. Tills vidare finns dock inget skäl att som regeringen hävda att de är ”oförenliga med folkrättens krav”. Det är en skev tolkning av vad som faktiskt gäller. Att säg en drönare inte är en människa är inget hinder för att utkräva ansvar i enlighet med befälsordningen. Autonoma vapen är utformade för att fungera på ett visst sätt och den som släpper lös dem är också ansvarig för dem.

Även regeringen förstår förstås att de autonoma vapnen inte är oförenliga med folkrätten, då skulle man inte behöva lägga pengar och resurser på att försöka förbjuda dem. Eller så anser man sig ha så lite att göra att folkrättslig kattrakning ändå är ett lämpligt val.

Politik handlar inte bara om innehåll, det handlar också om prioriteringar och tajming. Att regeringen väljer att sätta fokus på sitt arbete mot mördarrobotar i ett läge där skjutningar och sprängningar har blivit så vanliga i Sverige att sociologen Amir Rostami säger till DN (3/11) att man måste söka sig till ”krigszoner eller länder med lång historia av terrorism för att hitta en motsvarighet” är bortom dålig tajming. Det är ett skämt.

Sprängningar har blivit vardagsmat i det svenska folkhemmet. Nättidningen Quillettes Europaredaktör Paulina Neuding beskriver i en krönika i Dagens Samhälle (5/11) hur det för två veckor sedan skedde tre kraftiga explosioner i Stockholm inom loppet av två timmar. I 21-sändningen av Aktuellt samma dag sades inte ett ord om detta, där uppehöll man sig kring den viktiga frågan om Instagram censurerar överviktiga kvinnor. Sprängningarna var hänvisade till lokalnyheterna. 

Vi lever i ett historiskt misslyckande. Och regeringen storsatsar på att förbjuda mördarrobotar.