Islamisterna ser oss som fiender

12 april 2017 04:00

Terrorattentatet i Stockholm kommer att sätta djupa spår hos det svenska folket. Vi står inte utanför världens konflikter. Vårt lilla hörn av världen är inte lika säkert som det har varit.

Alldeles nyligen har också terrorattentat begåtts i länder inpå oss: Tyskland, Storbritannien, Ryssland, Belgien och Frankrike. Lastbilsattacken på Drottningatan är den fjärde i sitt slag i Europa. Vad händer härnäst? Ska vi som i Frankrike få präster som avrättas när de firar mässan?

Det finns anledning till oro. Det gör det verkligen. För blickar man ut över världen är läget ännu värre. Terrorattentaten i Europa är förhållandevis små i jämförelse med vad andra folk måste genomlida.

Om vi tillåter oss att göra en tio i topp-lista över de dödligaste terrorattentaten under 2017 ser det ut på följande sätt:

88 döda, Sehwan, Pakistan, 16 februari

77 döda, Gao, Mali,18 januari

74 döda, Damaskus, Syrien, 11 mars

61 döda, Sosyan, Syrien, 24 februari

60 döda, Azaz, Syrien, 7 januari

59 döda, Bagdad, Irak, 16 februari

56 döda, Bagdad, Irak, 2 januari

40 döda, Damaskus, Syrien, 15 mars

39 döda, Istanbul, Turkiet, 1 januari

39 döda, Mogadishu, Somalia, 19 februari

Siffrorna kommer från Wikipedia och är verifierade med källhänvisningar.

Flera av händelserna är kopplade till inbördeskrigen som pågår i länder som Syrien och Irak, men ska ändå ändå räknas som terrorattentat eftersom det är attacker riktade mot civila. Attacker riktade mot militär och polis har jag valt att inte ta med eftersom de är legitima mål i krig, folkrättsligt sett, och kan därför inte sägas vara terrorattacker.

Som framgår av tabellen är mönstret tydligt. Terrorkriget är ett krig inom islam i första hand. De allra flesta som dör i terrorattentat är muslimer där gärningsmännen också är muslimer. Det är dessutom samma typ av muslimer som står för samtliga större terrorattentat, nämligen de extrema sunniterna i Islamiska staten och al-Qaida, eller organisationer som är associerade med dem. Islamiska staten är värst med sju attentat på listan.

I sin retorik påstår sig extremisterna vara i konflikt med den otrogna västvärlden, men sanningen är att de i första hand mördar sina egna bröder. Anledningen här till är att de i sin perversa tankevärld menar att en muslim har rätt att döda en annan muslim om denne har förklarats vara takfir – exkommunicerad. Takfir blir den muslim som inte tror på rätt sätt. Och vad som är rätt sätt kan givetvis bara extremisterna själva svara på.

Det är ingen överdrift att påstå att den extrema sunnismen är världens just nu farligaste ideologi. Visserligen lider miljoner människor under kommunismens förtryck fortfarande, men Islamiska staten och al-Qaida har uppmanat sina anhängare världen över att begå terrorattentat varhelst de befinner sig, om så bara med knytnävarna. Det är därför som enskilda individer har försökt hugga ned folk, som exempelvis skedde i februari i år på Louvren i Paris, där en man angrepp en grupp soldater med en machete.

Sverige är inte i centrum av denna konflikt och vi är långt ifrån det största offret, men det är inte bara otur som har gjort att vi har drabbats. Vi är en del av västerlandet och därför en fiende till de extrema sunnitiska rörelserna.

Stefan Olsson är fil dr i statskunskap och frilansskribent med inriktning på försvars- och säkerhetspolitik.

Krönika

Stefan Olsson
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stefan Olsson

Ämnen du kan följa