Ge inte vänstern valsegern på söndag

25 maj 2019 04:00

Enligt de senaste opinionsundersökningarna kommer Moderaterna, efter en ganska trög valrörelse, trots allt att gå fram lite grand. Partiets svåraste motståndare denna gång är emellertid inte Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna – eller ens de kristdemokratiska "snyltarna"! Utan sofflocket.

Det är över huvud taget ett problem för borgerliga partier, som ofta har svårare att mobilisera sina väljare än de rödgröna partierna. Risken är att många vanliga moderatväljare stannar hemma på valdagen, i vanföreställningen att det går som det går i vilket fall som helst.

Men också en nedlagd röst räknas. Det vill säga, om högerväljare stannar hemma på valdagen och vänsterväljare lägger sina röster, kommer vänsterpartierna att få en större andel av de faktiskt angivna rösterna. En röst på sofflocket är alltså indirekt en röst på vänstern.

Problemet är inte bara svenskt samtidigt som det inte är säkert att socialdemokratiska partier på kontinenten gör de katastrofval många förutspått. Enligt vallokalsundersökningar i Nederländerna – som röstade redan i torsdags – kommer just Socialdemokraterna överraskande att vinna. I den mån den trenden skulle vara mer allmäneuropeisk kan det få stor betydelse, men även under andra omständigheter finns det vänsterfederalistiska förhoppningar på kontinenten. Förhoppningar som mycket väl kan slå in om den traditionella högern (till exempel Moderaterna) gör dåliga val och det blir svårt att bilda sedvanliga majoritetslösningar i Europaparlamentet. Tanken är då att socialdemokratiska partier tillsammans med liberala (i synnerhet den franske presidenten Emmanuel Macrons närmast personliga parti En marche), gröna partier och diverse vänstersocialistiska ska bilda ett stort block just till vänster. Frans Timmermans ska lotsas fram till posten som EU-kommissionens ordförande.

Därför är det viktigt att de traditionella högerpartierna förmår hålla ställningarna – och att diverse högerpopulistiska rörelser inte tar för många röster. För svensk räkning kan det till exempel innebära att en allmänt EU-kritisk röst på Sverigedemokraterna i sin förlängning paradoxalt nog kan gynna de partier till vänster som önskar mer socialism och överstatlighet. Därför är det viktigt att borgerliga väljare i allmänhet och moderata i synnerhet går och röstar på söndag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Stigsson