Förföljelse utan slut

20 augusti 2019 04:00

I den brittiskbaserade tidningen Christian Today står det att läsa om hur kristna kvinnor vårdas av välgörenhetsorganisationer efter att ha fått sina öron avskurna av islamister. Detta efter att deras by stormats av islamistiska miliser, åtta kvinnor tillfångatagits och lämnats kvar utan öron. Kanske ska det tolkas som ett budskap om vad som händer för dem som vägrar lyssna och konvertera. Detta är inte en några år gammal skildring från kriget i Syrien och Irak, utan en artikel om en by i norra Kamerun, nära den nigerianska gränsen.

Också denna gång var det islamistgruppen Boko Haram som utförde dådet, den grupp som plågat Nigeria under många år och är kanske mest ökänd för kidnappningen av 276 kristna flickor från en skola i Nigeria 2015.

Det är lätt att tro att förföljelsen av kristna dog ut när Islamiska statens terrormiliser bombades tillbaka i sina hålor. Inte minst med tanke på hur märkbart tyst det blivit i svensk media om just förföljda kristna.

Kristna är alltjämt världens mest förföljda religiösa grupp, vilket kan vara svårt för gemene svensk att ta in – inte minst eftersom att det är vanligt att koppla samman kristendomen med västerlandet, men det var länge sedan en sådan förenkling överhuvudtaget kunde låta sig göras. Den absolut största delen av den kristna kyrkan befinner sig i dag i den södra hemisfären. Och där är förföljelsen stor.

Open Doors, som är en världsomspännande organisation som jobbar mot förföljelse av kristna, följer utvecklingen i världen och gör regelbundet nya undersökningar om hur situationen för kristna ser ut i världens länder. I organisationens senaste uppdaterade statistik är islamism den vanligaste anledningen till förföljelse av kristna i sju av de tio länder där kristna är som mest utsatta. I de övriga tre länderna grundas förföljelsen i kommunistisk repression (Nordkorea), diktatur (Eritrea) och religiös nationalism (Indien). Noterbart är att Syrien och Irak numera först kommer på plats 11 och 13. Enligt det amerikanska utrikesdepartementet löper kristna risk för förföljelse i över 60 av världens länder.

Detta är en utveckling som inte är på väg att vända, tvärtom ökar intoleransen runtom i världen enligt Pew Research. Genom västerlandets sekularisering riskerar också den naturliga solidariteten med världens förföljda kristna att minska. Möjligen kan invandringen av kristna minoriteter till Sverige bidra till att få upp ögonen för vad som pågår.

Förföljelsen kommer inte att minska så länge inte påtryckningar görs mot de stater som antingen driver på förföljelsen eller ser mellan fingrarna. Men då krävs det att rapporteringen blir bättre, så att Europas folk får inblick i vad som faktiskt pågår, dag efter dag. Här ligger ett stort ansvar hos den etablerade median — för gemene svensk läser inte Christian Today.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mattias Holmström