Explosioner påvisar problem i Linköping

22 augusti 2019 04:00

Så har det hänt igen, en kraftig explosion i Linköping med åtföljande svår skadegörelse som följd. Än en gång kan vi visserligen glädjas åt att ingen, mirakulöst nog, skadades. Men omständigheterna är minst sagt märkliga. En bomb apterad på en moped exploderade när Nationella bombskyddet försökte desarmera den. Mopeden stod i ett förråd (för beslagtagna föremål) hos polisen och hade sannolikt stått där en längre tid – med bomb och allt. Är man snäll skulle man möjligtvis kunna kalla historien tragikomisk.

Nu är Linköping verkligen inte den enda stad som drabbats av sprängningar, i själva verket har antalet explosioner ökat med nästan 50 procent under årets första sex månader jämfört med motsvarande period förra året. Också Norrköping har som bekant drabbats.

Explosionen på S:t Persgatan var verkligen kraftig, men andra sprängningar i Norrköping har varit mindre. En tröst för tigerhjärtan förvisso, men kanske ändå något som bör noteras. Det är lätt att säga att problemen finns överallt, men riktigt så enkelt är det inte. Det kan också finnas specifika orsaker när det grova våldet breder ut sig.

I Norrköping skulle man alla svårigheter till trots möjligen kunna tala om en något ljusare situation när det kommer till skottlossning och andra utmaningar. Som av en tillfällighet räknas inte heller Hageby längre som ett så kallat utsatt område. Utvecklingen har gått i rätt riktning, men Klockaretorpet och Navestad finns fortfarande kvar på polisens lista och kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) konstarerade tidigare i år apropå Hageby att ”vi kan inte bara släppa området nu”.

Detta i kontrast till Linköping, där Skäggetorp inte bara är ett utsatt, utan ett särskilt utsatt område – alltså ett av 22 synnerligen brottutsatta områden i Sverige. Detta irriterar Stjernkvists kommunalrådskollega i Linköping Niklas Borg (M), som tycker att polisens listor inte behövs över huvud taget! Tja, det man inte ser har man ju inte ont av...

Men explosionerna i Linköping inte bara syns, utan märks på alla möjliga maximala sätt. Man får nästan hoppas att bomberna på något sätt har ett samband, för annars innebär det att flera välutrustade kriminella ligor agerar oberoende av varandra. Under alla omständigheter innebär utvecklingen en utmaning för Linköpings kommun, som behöver arbeta brett mot brottslighet och utsatta områden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Stigsson

Ämnen du kan följa