Experiment med mänskliga försökskaniner

Försöken att liberalisera narkotika i USA och framför allt Kanada riskerar att få tragiska konsekvenser.

Hur många fler liv ska knarkromantiken tillåtas förstöra?

Hur många fler liv ska knarkromantiken tillåtas förstöra?

Foto: Josh Edelson/AP/TT

Ledare2019-10-15 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

När Kanadas premiärminister Justin Trudeau legaliserade knark (cannabis) möttes det av anmärkningsvärt försiktiga reaktioner här i Europa, där attityderna gentemot narkotikamissbruk annars oftare är hårdare än på andra sidan Atlanten.

Men så är också Trudeau lite grand av det socialliberala etablissemangets gunstling.

På motsvarande sätt har narkotikalegalisering i amerikanska delstater också de mötts av försiktigt intresse, snarare än en mera klarsynt insikt – att det först och främst är en kapitulation, försvarad med mer eller mindre troskyldigt flumliberal argumentation.

Det så kallade kriget mot knarket har nämligen pågått i decennier, men till synes varit måttligt framgångsrikt. Vissa har därför påpekat det ytligt sett rimliga i att istället pröva legalisering.

I så fall skulle alltså grundproblemet inte vara de negativa effekterna av missbruk i sig, utan att en illegal "marknad" göder organiserad brottslighet och gör beroende mer utsatta.

Därav förhoppningarna inför Kanadas experimentlegalisering. Ett fullskaletest med människor som försökskaniner, vars negativa effekter redan börjar visa sig.

SVT Nyheter har undersökt situationen på plats i Kanada och kan konstatera att allmänhetens starka stöd för den genomförda legaliseringen redan håller på att urholkas. Missbruket ökar nämligen, utan att den svarta marknaden för den skull minskat särskilt påtagligt. 86 procent av all cannabis som säljs är fortfarande olaglig. Brottssyndikaten konkurrerar nämligen effektivt med priset som försäljningsargument.

Samtidigt som en tillfrågad läkare undrar hur det kan vara tillåtet att "cannabisbutiker placeras två minuters promenad från gymnasieskolor" tyder motsvarande erfarenheter från exempelvis den amerikanska delstaten Colorado på att legalisering leder till ökade missbruksproblem. I Colorado har de akuta fallen av cannabisförgiftning tredubblats sedan ätbar cannabis tillåtits och ofta är det barn som drabbas.

Inget av detta är egentligen särskilt överraskande. Att kapitulera inför narkotikamissbruket löser just ingenting. Istället behöver kriget mot knarket intensifieras, fast också föras med delvis andra vapen.

Narkotikaromantiken måste avvisas som den verkligen är: en cynisk flumliberalism med många människoöden på sitt samvete.